Kultúra

2015.11.24. 14:51

Tito három arca: a sztálinista, a nyugatias és a jóságos

Dunaújváros – Érdekfeszítő történelmi részletekkel ismerkedhetünk meg pénteken este öt órától a múzeumban!

Pekarek János

Már eddig több mint ezerkétszázan látták a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban a Királyi kincsek című kiállítást, amelyen Tito, volt jugoszláv elnök és pártvezér koronás főktől kapott diplomáciai ajándékainak egy részét mutatják be.

E kiállításhoz kapcsolódik az az előadás és filmvetítés, amelyet pénteken, november 27-én este öt órai kezdettel rendeznek a múzeum II. emeleti előadótermében. Ezen az előadáson Farkas Lajos, a múzeum igazgatója beszél majd Joszip Broz Tito pályafutásáról, majd levetítenek egy dokumentumfilmet, amely eredeti, archív felvételekkel alátámasztva mutatja be, hogy a volt jugoszláv vezető milyen szerepet játszott a magyar 1956-os forradalom leverésében és az úgynevezett konszolidáció megalapozásában.

A Tito-kiállítás egyik tárgyát, a japán ékszertartó dobozt helyezte a tárolóba Momo Cvijovic három hete

Az előadásban a tervek szerint szó esik majd Tito három (főbb...) arcáról: hogyan működött Sztálin legjobb tanítványaként, hogyan nyitott a Nyugat felé, és hogyan alakította a jóságos államfőt, miközben ezrek szenvedték el véres hatalmát. Nem is beszélve azokról a százezrekről, akiknek halála révén megkaparintotta a II. világháború utáni Jugoszlávia vezetését.

A dokumentumfilm – amelyet az újvidéki televízió korábbi munkatársai, Bodzsoki István és Jankó Anita készítettek – elsősorban Veljko Micunovic, Jugoszlávia egykori moszkvai nagykövetének visszaemlékezéseire támaszkodik. A nagykövet kísérte el Hruscsov szovjet pártvezetőt és Malenkov miniszterelnököt 1956 november első napjaiban (a még csak tervezett, de már biztosan tudott második budapesti szovjet roham előtt) a titkos brioni találkozóra, ahol Tito, Rankovic és Kardelj jugoszláv politikusokkal arról tárgyaltak: ki vezesse Magyarországot a forradalom leverése után?

Az előadás és a filmvetítés után kérdésekre is lesz lehetőség pénteken este...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!