Túl a negyedszázadikon - Összegzés a 25. paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválról

2017. július 13., 09:00 szerző: Balogh Tamás
komment
PAKS/DUNAÚJVÁROS Immáron 25. alkalommal várták a blues, a jazz, a rock, a gasztronómia és a kiváló magyar borok kedvelőit az egyedi hangulatú paksi fesztiválra.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az eseménysorozat a hagyományos színvonalat követve, és a különleges jubileumi felhajtásokat stílusosan mellőzve, sikeresen eldübörgött. Jöhet a következő huszonöt!

A színes és zavarba ejtően sűrű hazai fesztiválpiacon a saját egyedi útját járva jutott el a műfajban jubileuminak számítható 25. seregszemléhez a legendás paksi fesztivál, ami ezúttal is egy multikulturális esemény volt.

A legemlékezetesebb sikereket arató Mini, Deák Bill Blues Band, Magyar Atom, Animals and Friends & Ray Phillips, Al Di Meola feat. Sturz Quartet, Spencer Davis Group, Ken Hensly & LiveFire, Manfred Mann's Earth Band olyan utat tapostak ki, amelyen a későbbi követők csak sikerrel érkezhettek a dunaújvárosi gyökerekkel büszkélkedő alapító ötletgazda, Gárdai György Kaktusz szervezte eseményekre.

Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester már évtizedek óta törzsvendégnek számít a fesztiválon Fotó: Balogh Tamás

Az idei sorozat fontosabb villanásai: a fesztivál eseményei a Gastroblues Klub koncertjeivel a múlt héten hétfőn kezdődtek. Ugyanitt zajlott a hét végi, reggelig tartó Jam Session örömzenélés is. Az ESZI csarnok nagy- és kiszínpadi koncertjein csütörtöktől szombat éjszakáig váltották egymást a zenekarok.

A Deák Bill Blues Band ezen a helyszínen is csodát tett. Sodró tempójú koncertjével itt is megteremtette a hibátlan fesztiválhangulatot, bár az már pénteken este hatkor megkezdődött. A Kapitány egy kiváló koncerttel ezúttal is magasra emelte a mércét. A progresszív rock lengyel alapcsapata az SBB megidézte és híven tette mindenki elé a sikeréveinek zenei esszenciáját. A finn Erja Lyytin előbb elbűvölő külsejével, majd stílusos, könnyen követhető gitárjátékával és énekes teljesítményével hódított. Könnyű dolga volt, hiszen az erre a feladatra egy ideális zenészmentalitású - egyébként Hammond, basszusgitár, dob fölállású - formáció kísérte és segítette. A születésnapos hölgy koncertjét a fesztivál talán legkedvesebb epizódjával állították meg, amikor a fesztiválgazda és fia, Gárdai Ádám, az új idők menedzsere, egy hatalmas virágcsokorral és egy kupica pálinkával köszöntötte őt.

Az aznap esti finalista, az ír Cliff Moor egyik formációja a Saffron Monkey egészen döbbenetes produkciója nem kis meglepetéssel szolgált a már sok csodával találkozó, mindenre felkészült törzsközönségnek. Az igazi rangot adó templomi koncerteket, ahol a Gastroblues Fesztivál előadói közül néhányan a megszentelt hely szellemiségéhez illő rövid, meghitt hangulatú hangversenyt adtak, szombaton élvezhették a zenei ínyencek. Ugyancsak ezen a napon az esti sorozatot az itt is hazai pályásnak számító Török Ádám & Papp Gyula páros, a Bartók on Rock - Mini Acoustic World című koncertjével kezdte meg. A különleges témaválasztás és a Kézdy Luca vezette női vonósnégyes egy továbbgondolásra érdemes produkciót eredményezett.

A progresszív rock lengyel alapcsapata az SBB emlékezetes koncerttel ajándékozta meg a lelkes paksi közönséget

Őket a Texas Flood követte, akik mint kedves jó barátok a fontosabb rock- és bluestörténeti slágerekből is ízelítőt nyújtottak. A különleges estén Ana Popovic brutális erejű és elképesztő ívű szólói következtek. A koncertsorozatot a nagy visszatérő: Julian Sas új formációjával zárta.

A vasárnapi finálé a felszabadult, jókedvű játéké, ahogy az évről évre történik. Így van ez a napfényben muzsikálókkal, a focizókkal, vagy az ezen a napon bravúrokra is képes főzőcsapatokkal egyaránt.

Gombos István, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere törzsvendégnek számít a paksi fesztiválon.

- Ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen régi gyakorlott Gasztroblues Fesztivál-látogató vagyok. Aki ismer, az tudja, hogy nem az a típusú pali vagyok, aki harcol a VIP helyekért. Másrészt nagyon fontos, hogy itt az emberek között egy harmonikus kapcsolat alakul ki, ezért barátként kezeljük egymást, ami mindent felülír. Hányadik lehet ez a mostani alkalom - kérdeztük az alpolgármestert. Ez a huszonegyedik, a hiányzó négyre, igazolt távollétem van. Egy csodálatos érzés itt lenni. Azok a gyökerek, amelyek Dunaújvárosban erednek, és amelyek Gárdai Gyuri, a Kaktusz, a közös barátunk kapcsán létrejött itt Pakson, az egy irigylésre méltó dolog. Úgy látom, hogy ez a fajta hangulat egy más kontaktusban ugyan, de kezd kialakulni nálunk is, otthon. Nagyon jó, hogy itt lehetek, hiszen az újvárosi törzsmag, ahogy az elmúlt huszonöt évben, úgy ma is itt van. Azon kevesek közé tartozok, akik Gárdai Gyurival együtt anno' a magnósklubban is aktivizálta magát. A zene szeretete akkor alakult ki bennem is. Sokakkal ismerősként találkozunk évről évre. Vannak közös témáink, mint például ez a zenetörténetinek is mondható múlt, amit ez a fesztivál jelent a számunkra.

Balogh Tamás

2017. július 13., 09:00 szerző: Balogh Tamás

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...