Kultúra

2016.04.13. 19:53

Tűz van, babám?

Dunaújváros –Tűzoltózenekar, ókori, XIX. századi és mai tűzoltók korhű egyenruhákban, legó-kiállítás: pazar megnyitó!

Pekarek János

Ismerős a képről ez a nagybajuszú ember? Ha igen, nem véletlenül. Orosz Csaba ő, a dunaújvárosi tűzoltóság parancsnoka, aki egy kiállítás kedvéért öltözött a XIX. századi tűzoltók egyenruhájába, sőt, még tekintélyes, korabeli álbajuszt is ragasztott magának, a közönség nagy megelégedésére. Kiállítás nyílt ugyanis a városi Intercisa Múzeumban a helyi tűzoltóság történetéről. Az ünnepélyes és műsoros megnyitón, ahol Orosz XIX. századi tűzoltó-figurája mellett balról egy római kori, a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak az idejéből való ruhába öltözött tűzoltó állt (Szent Flórián egy laktanyatűzből mentette ki légiója embereit idő szerint 304-ben), jobbról pedig egy mai védőruhába és -felszerelésbe öltözött , légzőkészülékes tűzoltó. Igazán látványos volt.

A kiállítás megnyitóját Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vezette fel, bemutatva dr. Berki Imrét , a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatóját is, aki elmondta: figyeljünk a magyar tűzoltó-feltalálókra, akik olyan eredményekkel gazdagították a tűzoltókat világszerte, mint Szabó Pál és fiai, a gőzfecskendő feltalálói, vagy Szirmai Kornél, a szárazoltással. tűzoltókról szóló kiállításának megnyitóján ott volt Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, csakúgy, mint Gombos István alpolgármester, Izsák Máté képviselő, Moravetz Attila tankerületi igazgató. Minden érdeklődő megtudhatja, hogy honfitársaink mindmostanáig a világelsők között voltak és vannak a tűzoltók (legújabb szakszóval: a katasztrófavédők) között, helytállásban és innovációban egyképp.

A kiállítás létrehozásában partner volt a Lego játékgyár is, amely számos makettel gyarapította a látogatók élményét. A gyár képviselői külön kérték, hogy a maketteket a dunaújvárosi Móra Ferenc iskola növendékeivel szereljék össze: így is történt. A kiállítás május 5-i befejezése után a Lego makettek ugyancsak a Móra iskolába kerülnek. A tárlat hivatalos címe: Szent Flórián katonái. A tűzoltóság története. A rendezők: Dunaújváros, Intercisa Múzeum, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, Havranek Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!