Kultúra

2017.06.07. 18:25

Úgyhagyott - Zsedrovits Enikő önálló kiállítása elé

Dunaújváros - Csütörtökön mutatkozik be lapunk tehetséges fotós munkatársának első tematikus kiállítása a Bartók színház aulájában. Előhang és meghívó!

Zsedrovits Enikő

Az alkotó által kiválogatott képanyagot Fehérvári Tamás esztéta gondozta, aki egyben a tárlat kurátora is, aki ezen alapgondolatokkal indította útjára a közös munkát: Az „Úgyhagyott” című fotókiállítás Zsedrovits Enikő első önálló bemutatója. Az 1987-es születésű, fiatal dunaújvárosi alkotó képriporterként és képszerkesztőként dolgozik a helyi napilapnál, ám ezúttal nem a sajtófotóival találkozhat a közönség, hanem a magyarországi utazásai során felfedezett, pusztulásra ítélt épületek képeivel.

A nagy lendülettel elkezdett, ám félbehagyott lakóházak, az elhagyott gazdasági épületek mindegyikének megvan a maga története, ám a kiállítás nem sztorizgat, hanem a közös nevezőt keresi: egyetlen, jellemző nézőpontból mutatja meg, hogy milyen sors vár arra, ami egykor fontos volt, ám valami miatt kegyvesztetté, haszontalanná vált.


Mementó, sár és ingovány valahol a Velencei-tó környékén Fejér megyében
Fotó: Zs. E.

A fentiek megtalálhatók a hivatalos sajtószövegben. Fehérvári Tamás pontosan látja és érzi munkatársunk szándékait és azon belső motivációt, amely e tárlat alapélménye. Zsedrovits Enikő fotói egyfajta utópiaregényként is felfoghatók. A fiatal alkotó a „mi lett volna ha...” dilemmájával kockázik: hol a szociális dimenzióinkra kíván hatni, néha a képek perspektívájával és brutális őszinteségével játszik. E sorok írója szerint, nem muszáj hinni Zsedrovits Enikőnek, aki, mint fent is olvashatták: nem sztorizik, de szereti leképezni és tálalni azt a hétköznapi drámát, amely becsomagolható egy-egy úgyhagyott épület homlokzatába. Utópiatárlat ez, hiszen egykor volt remények, családalapítások, a társadalmi előrelépésvágyakat leképező épületek úgyhagyott dzsungelében matatunk. De nem leszünk hobbi katasztrófaturisták. A kiállítás ma 17 órakor mutatkozik be a Bartók színház aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!