Kultúra

2015.12.22. 16:09

Utószó irodalmi antológia Fehér Bélával

Dunaújváros - Fehér Béla úgy tervezi, hogy nem ír több regényt - nyilatkozta vagy másfél évvel ezelőtt, nemrégiben mégis néhány hete megjelent kötetéről beszélt a jónevű esszéista, újságíró, író a Kortárs Művészeti Intézetben, az Utószó című irodalmi antológiában.

Balla Tibor

Meglepő, mennyi érdekeset tudhat meg az ember fia, ha elveti a sors egy író-olvasó találkozóra. A Fehér Béla kontra Gyöngyössy Csaba beszélgetés óta például tudható, mi is az a baraboly. Annyit elárulhatok, köze van a gasztronómiához.

Az asztalon két kötet, a Hamisgulyás és a Fültől fülig, a legtöbben mégis a Kossuthkifli miatt ismerik. Jó másfél éve azt nyilatkozta, úgy tervezi, nem ír többet regényt, mégis szóba kerül pár hete megjelent kötete, a Tengeralattjáró Révfülöpön, melyben Örkény nyomdokán haladva rövidnadrágos történetek olvashatók. Persze nem tervezte azt sem, hogy megkörnyékezi az írói pályát, de hát a véletlen összehozta a Maecenas kiadóval jelenlévő, és megtekinthető feleségemet .

Fehér Béla sokszor csalt mosolyt humorával a jelenlévők arcára

Már tudható az is, hogy a szoba konyhás lakásban az ember mosógépre terített pokrócon ír, hogy ne ébressze fel a családot, és hogy soha nem foglalkozott politikával, soha írt még verset, és büszke is rá. Ismerői eddig is tudták, hogy tárcarovatot vezetett az egyik legnagyobb magyar napilapnál, és hogy a Magvetőnél jelent meg válogatáskötete Lecsó címmel, melyben az írások zöme a groteszkhez sorolható. Az viszont már kevésbé ismert, hogy szeret ugyan főzni, de a gasztro vonal nem áll közel hozzá. Mindemellett éppen ő világosította fel közönségét, hogy a baraboly egykoron népi eledel volt, répaszerű gyökerét fogyasztották köretként, mára viszont már csak a Balaton mellett, a löszfal tetején lelhető fel, és mára már védett növény. Mint ahogy azt is, hogy Újházi tyúkhúsleves nem létezik, ugyanis a színész Újházi Edéhez köthető étel kakasból készült, a gulyáságyú pedig igenis magyar találmány, mint ahogy a kukta őse, a főzőláda is.

Szót ejtett a Kossuthkifliről is, mindenki számára kiderült, hogy milyen mérhetetlenül alaposan készül fel, és milyen fanatikusan szereti a magyar nyelvet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!