Kultúra

2016.07.18. 18:30

Újra él a Barina - Gálaműsorral zárták egyhetes táborukat a rácalmási táncosok

A rácalmási Barina Néptáncegyüttes egyhetes tánctábort tartott az elmúlt héten, amelynek végén gálaműsorban mutatták be fejlődésüket a Művelődési Ház és Könyvtárban.

Balla Tibor

Az évtizedes hagyományokra visszatekintő Barina Néptáncegyüttes a tavalyi év januárjában kapott új lendületet, amikor a táncosok és a művelődési ház közös elhatározásával felkérték az együttes szakmai vezetésére Molnár István Dánielt, aki társul maga mellé választotta Bocsi Nórát, akik örömmel elvállalták a felkérést. Tavaly január óta nagyon sok gyermek is csatlakozott az együtteshez. A korábbi felnőttcsoportból mindössze három pár maradt meg, de melléjük is érkeztek újak, annak ellenére, hogy a vezetők elsősorban gyerekek között propagálta az újjáalakulást, mert rájuk alapozva lehet később jón felnőttcsoportot építeni. A táborzáró műsor is azt bizonyítja, jó úton haladnak.

Az évad- és táborzáró táncgálán a harminchárom táborozóval együtt közel ötvenen léptek fel  vadonatúj ruhákban Fotó: Amatőr

Jelen állásban három csoportban működik az együttes. Vannak a legkisebbek óvodás kortól harmadik osztályosig, ők tizenketten vannak, a középső, utánpótlás-korosztályban tízen táncolnak, a felnőtteknél is megvan stabilan az öt, esetenként hat pár. Bocsi Nóra szerint másfél év alatt ez szép eredménynek számít. Az együttesben nagyrészt kismagyarországi táncokkal foglalkoznak, csárdásokkal, ugrósokkal, friss csárdásokkal. Általában felmérik, hogy a gyerekek mit tudnak könnyebben befogadni, mi az, amit a technikai tudásuk megenged. Igyekeznek fokozatosan egyre nehezebb feladatokat adni nekik. Csatlakoztak hozzájuk már nem aktív, régi táncosok, akikből egy kamaracsoport alakult három-négy párossal. Mivel nekik már van táncos előképzettségük, velük technikásabb erdélyi táncokkal is tudnak foglalkozni.

Az egyhetes tánctábort napközis jelleggel tartották, reggeltől délután négyig dolgoztak a gyerekekkel. Naponta kétszer próbáltak a kicsikkel. Lazításképpen sok dalt is megtanultak, a lányokkal gyöngyöt fűztek, amiket a későbbi műsorok alkalmával tudnak használni viseletkiegészítésnek, a fiúk pedig bokrétát varrtak.

A közel egy órás évad- és táborzáró műsorban többségében az együttes tagjai vettek részt, de sok külsős is csatlakozott hozzájuk a táborból, hogy a csallóközi, játékos, polgári táncokat előadják. Mindemellett az együttes csoportjainak koreográfiáival is kiegészítették, így a résztvevők száma közelítette az ötvenet, melyből harminchárman vettek részt az egyhetes tánctáborban. A teltháznyi közönség vastapssal jutalmazta teljesítményüket.

A táncgálán láthatták a nézők először az önkormányzat jelentős, egymillió forintos támogatásával készült gyönyörű ruhákat is.

Az est táncházzal, közös táncolással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!