Kultúra

2017.04.10. 20:05

Ünnep, rímbe szedve - költészet napja Dunaújvárosban

Dunaújváros - A helyi irodalombarátok már tegnap rímdús kavalkáddal melegítettek a mai költészet napjára.

Balla Tibor

Írnánk büszkeséggel, hogy a fent említett irodalmárokkal együtt szavaltunk magunk is, ám ez több mint költői túlzást mutatna. A helyi Versbarátok Köre a nemes hagyományokhoz méltón ezúttal is szabad verseléssel és versmondással ünnepelte irodalmunk egyik legnagyobb költőjének József Attila születésnapjának évfordulóját, ezúttal a Munkásművelődési Központban, ahol a kör szellemi vezetője és mindenes intézője, Kiss Kálmán az ünnepre hangolt szózatában kiemelte: a vers szerelemben, háborúban egyaránt veszélyes fegyver, így méltán beszélhetünk versveszedelemről. A költészetünnep résztvevői ezúttal is rímekkel köszöntötték egymást.

A klasszikus mellett elfértek a saját szerzemények is, közben a szomszéd házban, a József Attila Könyvtárban - szintén ezen alkalomból már a Kákics népzenei együttes adta a ritmust.

A Kákics együttes koncertjére sokan családostul érkeztek a József Attila Könyvtárba

A József Attila Könyvtárban már hagyományosnak számít, hogy József Attila születésnapját, a magyar költészet napját nem versekkel, sem prózával, hanem muzsikával ünneplik meg. Idén a Kákics együttesre esett a szervezők választása, akik a hazai népzenei kincs átörökítői.

A szomszédházban, az MMK-ban is sokan mondták el számukra kedves versüket a Versbarátokköltészetünnepén

A Kákics népzenei együttes (Soós János - citera, bőgő, dob, ének; Lendvai Tibor - duda, furulyák, tekerőlant, tilinka, ének; Horváth Árpád - hegedű, ének; Tárnok Ákos - brácsa, dob, furulyák, koboz, ütőgardon, ének) egy képzeletbeli vándorlásra csábította a könyvtár olvasótermének közönségét, méghozzá a régi nagy Magyarország területére, időnként mesével tolva tovább a banda szekerét. Somogyországon át, a Dél-Alföldön keresztül eljutottak egészen a moldvai és a gyimesi csángókhoz, hogy a ráadásban Fejér megyei dallamokkal búcsúzzanak.

A József Attila Könyvtárban már hagyomány, hogy a magyar költészet napját, az intézmény névadójának születésnapját muzsikával ünneplik meg. Ebben az esztendőben a székesfehérvári Kákics népzenei együttest látták vendégül Fotó: Zsedrovits Enikő

Ma az ország szinte minden településén, így a térségben is rendezvényekkel, szavalóversenyekkel emlékeznek meg József Attila születésnapjáról. Sőt, számos országos kezdeményezés arra buzdít minden olvasóbarátot, hogy e napon üsse fel a számára kedves verseskötetet és: olvasson. Lehetőleg sokat!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!