Kultúra

2016.02.09. 20:54

Február 23-án a Kortárs vendége lesz a legendás szerző

Dunaújváros - Február 23-án az Utószó Irodalmi Antológia vendége: Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas költő, író, forgatókönyvíró-rendező, a Thália Színház igazgatója.

Szabó Szabolcs

Bereményi Géza főbb művei között tartják számon A svéd király (novellák, 1970), Legendárium (regény, 1978), Trilógia (drámák, 1983) és Vadnai Bébi (regény, 2013) című alkotásait, forgatókönyvíró-rendezőként fontosabb munkái közé számítják az Eldorádó (1988) és A hídember (2002) című filmeket.

Hetvenedik születésnapja alkalmából jelent meg a Versek című kötete, amelyben az elmúlt negyven évben született költeményei és dalszövegei olvashatók öt ciklusba rendezve. Erről a kötetről beszélget az íróval Gyöngyössy Csaba február 23-án, kedden 17 órától a Kortárs Művészeti Intézetben.

A Versek című kötetben az elmúlt negyven évben született költemények és dalszövegek olvashatóak öt ciklusba rendezve. Azt gondoltam, itt az ideje, hogy nyomtatásban nyilvánosságot kapjanak - jegyezte meg az olvasóközönség előtt leginkább prózáiról ismert szerző, hangsúlyozva, hogy dalszövegeit is alapvetően verseknek tartja. Nagyon sok született költőről tudok, akik zenére szereztek. Ilyen volt Arany János is, aki A walesi bárdokat egy ismert angolszász dallamra írta - fogalmazott korábban a MTI-ne adott interjúban, amelyben hozzáfűzte: tudomása szerint minden költőben először egy ritmus éled fel, erre születnek meg a szavak, majd a vers. Így írt Weöres Sándor is, aki A vers születése című doktori disszertációjában vallott minderről.

Bereményi Géza saját elmondása szerint leginkább zenehallgatás közben tud verset írni, de olykor - sok más költőhöz hasonlóan - járkál is, mivel a zenéhez hasonlóan a járás is ritmizálja az időt.

Magabiztos lettem. Régebben gátlásosabb voltam ebben a dologban, mert biztos voltam abban, hogy az én belső ritmusom prózai. Most már merek szabadabban verset írni - mondta el arról gondolatait, hogy miként változott a versíráshoz való viszonya az elmúlt évtizedekben.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a kötetben szereplő versek közül lenne-e olyan, amelyet szívesen elénekeltetne Cseh Tamással, ha még élne, Bereményi Géza úgy válaszolt: Nem. Tamás halála lezárt egy egész korszakot, vele együtt elsüllyedt valami.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!