Kultúra

2017.01.24. 16:35

Válogatás a Birkás-életműből

Dunaújváros - Hosszú hónapok munkája során dolgozta fel Kertész László kurátor Birkás István képzőművész eddigi pályafutását. Több mint 2500 munkát tekintett át, ebből 85 látható jelenleg a Kortársban. Így (is) készült a Lélekfestészet című tárlat.

Szabó Szabolcs

Még tavaly tavasszal volt szerencsém összefutni a Vasmű úton Birkás Istvánnal, aki kételyeit sem rejtve mesélte, hogy a napokban jött a megkeresés a Kortárs Művészeti Intézetből, hogy egy életműtárlattal köszöntenék 70. születésnapját - 2017 januárjának végén.

Birkás István képzőművész az életmű-kiállításának megnyitóján

A sajátos humoráról is ismert alkotó sztorizott még néhány mondatot emlékezetes korábbi egyéni kiállításairól, majd zárásként közölte, az életmű feltárásának gondját és a kiállítás felépítését ezúttal egy külsős kurátorra bíznák. Pár hétre rá kiderült, hogy Kertész László szakértő, a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus volt igazgatója kapta a feladatot, hogy elmerüljön a Birkás-univerzumban. A jeles kurátor pedig alaposan alármerült. A január 20-i kiállításmegnyitó előtt maga Birkás István elismerően szólt Kertész alapos és szinte minden aprócska részletre kiterjedő feltáró és elemző munkájáról. Amint lapunknak fogalmazott: döbbenetes, gyakorlatilag mindenhová elment, ahol akár egy alkotásom is nyilvántartásban volt.

Kertész másként és alapvetően más szempontok alapján dolgozta fel a több mint két és félezer dokumentált Birkás-alkotást. Minderről így nyilatkozott: - Tézisem: a sajátosan egyéni életmű logikája a műveket két meghatározó csoportra bontva érthető meg a legjobban. Az egyik műcsoportot a Birkás habitusából és képességeiből eredően expresszív, az érzelmekre és a rögtönzésre épülő kifejezésmódot képviselő munkák fémjelzik.

Festményei mellett objektjeiről és szobrairól is ismertté vált az elmúlt évtizedekben Birkás

A másik műcsoport kiindulópontja a szülőfalujához, Kunmadarashoz kötődő kisgyermekkori emlékek által motivált identitásfestészet, amelynek valódi mozgatója az idő tematizálása, az elmúlás problematikája.

Az életmű legutóbbi 15-20 éve a két metódus alkalmazása során kikísérletezett és kibontott nyelvi elemek fokozatos szintézisének a története. Birkás István által megfogalmazott kívánalom a lélekből festeni , ami elsősorban a közösség emlékezetének a személyesen keresztül való megőrzését jelenti, de művészete Lélekfestészet azért is, mert expresszív gesztusai a lélek és a személyiség szabadságának a tárgyiasulásai.

A Kortárs Művészeti Intézetben februrár 25-ig összesen 85 alkotás szemlézhető.

A munkák elrendezése jól illeszkedik az intézmény sajátosságaihoz, érezhető, hogy Kertész Lászlónak sikerült, amire vállalkozott: átfogó és választékos képet adni Dunaújváros kulturális életének meghatározó személyiségének pályafutásáról.

A pályatárs tekintete: Nemes Ferenc szobrászművész is szemlézte a Lélekfestészet című tárlatot
Fotó: Zsedrovits Enikő

A múlt hét pénteki kiállításmegnyitóra jelent meg a kutatási anyagot bemutató és ismertető, szintén Kertész László által jegyzet monográfia a KMI kiadásában.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy az egykori Birkás tanítvány, Keserue Zsolt készített dokumentumfilmet még 2007-ben a képzőművésszel. E felvétel is megtekinthető a Kortárs pincegalériájában a kiállítás ideje alatt. Irány tehát a Birkás-univerzum!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!