Kultúra

2014.05.02. 14:40

Vándorkiállítás Mezőfalván Fejér megye népművészeinek alkotásaiból

Mezőfalva - Április 26-tól közel három héten át láthatják az érdeklődők a Fejér megyében élő népművészek munkáiból rendezett vándorkiállítást.

Horváth László

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ, valamint a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Ház szervezésében megrendezett tárlaton rég elfeledett mesterségek mai művelői mutatják meg, hogyan lehet átörökíteni, újjá éleszteni kézműves hagyományainkat.

Viasz Zoltán meg is szólaltatta kiállított furulyáját. Fotó: Horváth László

A kiállításon tizennyolc mester – közülük hárman a Fejér megye népművésze cím birtokosai – tárja közönség elé kompozícióit. A népi művesség alapanyagaiból készített dísztárgyak és használati eszközök új értelmet nyerhetnek a modern világban. Bár az alkotóelemek természetszerűsége egyre inkább kuriózummá válik, azonban a hasonló alkalmak jó eséllyel népszerűsíthetik őseink jelen korban is helytálló technikáit.

Komendó Gabriella főszervező a vándorkiállítás bemutatójában a művek és alkotóik ismertetése mellett a népi művesség mai nehézségeiről is beszélt. Többek között elmondta, hogy nagyon nehéz jó minőségű alapanyaghoz hozzájutni. A fonalgyár megszűnt, a tájegységek jellegzetes színeket pedig szinte lehetetlen beszerezni. A csuhébaba készítők speciális kukoricafajtát keresnek, a szalmakosárfonók sem a nagyüzemi gazdaságból szerzik be a szalmát. Hazai gyártásban pedig lemaradtunk a szomszédos országokhoz, például Szlovákiához képest. Állami támogatás kellene az alapanyagokhoz, mert kicsiben senkinek nem éri meg termelni, és csak az állami segítség lendítene nagyot az alkotói kedven is.

Horváth István, Horváth István (könyvtáros), Kaló Eszter és Komendó Gabriella egy csuhéból készült kompozíció előtt

A kihelyezett kompozíciók, használati eszközök, dísztárgyak között olyan darabokat is találunk, amelyeket nem csak nézni lehet, de hangjukat is hallhatjuk. A tárlaton jelenlévő és kiállító Viasz Zoltán hangszerkészítő kézműves rögtönzött bemutatót tartott a faragott furulyáján.

A Fejér megyei népművészek vándorkiállítását a mezőfalvi művelődési ház nyitva tartása alatt, május 15-ig lehet megtekinteni – mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!