Kultúra

2015.02.02. 19:50

Vár a Csepeli-művek

Dunaújváros - Tíz év után jelentkezett új kiállítással városunkban Csepeli István Kodály-díjas fafaragó mester. Vár a Lélekvéső!

Szabó Szabolcs

- Hogyan kerül a bakancs az asztalra, azaz miként emelkedik szólásra egy filozófus egy fafaragó népi iparművész soros kiállításán? - szegezte a kérdést András Ferenc (a filozófia doktora) az Intercisa Múzeumban összesereglett közönségnek Csepeli István tárlatán.

A megfejtés roppant egyszerű: egyrészt, egy filozófus is számos új szemponttal tudja megörvendeztetni a hallgatóságot, másrészt, dr. András Ferenc a napi gyakorlatban is teszteli Csepeli mester munkásságát, hiszen a család birtokában van egy bútor a Csepeli-művekből.

Az idén hetvenéves Csepeli István Lélekvéső címmel jelentkező önálló kiállítása a múlt héten pénteken mutatkozott be az Intercisa Múzeumban, és annak rendje és módja szerint az alkotót jelentős földvári küldöttség kísérte el Dunaújvárosba. Érezhető volt, hogy Csepeli és munkássága fontos a szomszédos kisvárosnak, a település polgármestere, Horváth Zsolt például elsőként gratulált a január 22-én, a magyar kultúra napján Dunaföldvár Kultúrájáért díjjal kitüntetett mesternek. Január 23-i lapszámunkban közölt Csepeli-portréban többek között ezt is olvashatták: Negyvenöt éve hivatása a fafaragás. Negyvennél több egyéni tárlat, több mint ötven közösségi kiállítás van a háta mögött. Míves tárgyait láthatták az érdeklődők többek között Budapesten a Nemzeti Galériában, de Győrtől Sárospatakig, Tatabányától Kecskemétig sok helyen. Munkáinak egy jó része nem szorítható kiállító terembe. Az ő keze nyomát őrzi (fiával közösen tevékenykedve) a dunaföldvári várkapu, vagy a városháza díszterme. Az elmúlt évben szentelték fel a solti Mária Neve római katolikus templomban az általa megálmodott és létrehozott oltárt, valamint a Mária-úthoz kapcsolódó történelmi emlékpark táblaképeit.

És még hosszan sorolhatnánk a Csepeli-művek remekeit, amelyből most egy kis válogatást szemlézhetnek az érdeklődők az Intercisa Múzeumban. A Lélekvéső bepillantást enged Csepeli István utóbbi negyvenöt esztendejébe, a kiállított munkákból könnyen kiolvasható, hogy a mester mit gondol a fáról, mint anyagról, az alkotás folyamatáról és az által készített tárgyak üzenetéről.

Csepeli Lélekvésője március 15-i várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!