Kultúra

2016.09.19. 17:35

Várnai állíthat ki Velencében

A múlt héten hozták nyilvánosságra annak a nyílt pályázatnak az eredményét, amelyet a 2017-es, 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítására írtak ki - olvasható az artportal.hu oldalon.

Balla Tibor

A zsűri döntése alapján a Békét a világnak! című projekt látható majd 2017. május 13. és november 26. között a velencei Giardini-ben a magyar pavilonban.

Békét a világnak - a neongalamb a hatvanas években Dunaújváros belvárosában is látható volt Fotó: Várnai Gyula

A kiválasztott pályamű több szálon is kapcsolódik Dunaújvároshoz. Kurátora az Petrányi Zsolt, aki korábban a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója volt, A Békét a világnak című alkotás pedig Várnai Gyula képzőművész projektje. amely a második világháború utáni hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé egy többszörös perspektívájú reflexiós folyamatba ágyazva. A Ludwig múzeum honlapján közzétett közlemény szerint a kiállítás látvány- és tárgykultúrájában az 1960-as évek óta Kelet-Közép-Európában is felbukkanó békemozgalmak nyelvezetét idézi, miközben arra hívja fel a kortárs közönség figyelmét, hogy a jövőképek valamikor pontosan körülírtnak hitt víziói végül utópiák maradtak. Ezzel napjaink bizonytalan, háborúk és nemzetközi konfliktusok által fenyegetett világában azt a reményt sugallja, hogy létünk ma sem determinált, alakításában mi is szereplők lehetünk. A kiállítás egyszerre idézi fel a tudás által mindent legyőzni képes modern ember képét és a magára maradt, vízióitól megfosztott ember elhagyott világának nyugtalanító képét, amelyet a közép-kelet-európai mindent túlélés finom iróniájával árnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!