Kultúra

2017.04.23. 18:40

Várnai Gyula 5 perc munkája is látható lesz az idei Velencei Biennálén

Dunaújváros - Számos helyi motívumból táplálkozó munkát visz magával Várnai Gyula Velencébe. Az 5 percről pár percben.

Szabó Szabolcs

Május13-án nyílik a Velencei Biennálé, amelynek magyar pavilonjában Várnai Gyula munkáit láthatja majda nemzetközi közönség. Pénteken az alsó Duna-parton, szemben a kikötővel állították fel Várnai Gyula 5 perc című alkotását, amely az idei Velencei Biennálén is látható lesz, további négy Várnai-munkával egyetemben a magyar pavilonban. Az erős helyi motívumokat tartalmazó műtárgy bemutatóján jártunk.

Emlékeznek még a szépemlékű dunaújvárosi vidámpark óriáskerékére? E monstrum egyik eleméről mintázta Várnai Gyula képzőművész 5 perc című munkáját, amely ott lesz a világ talán legjelentősebb idei nemzetközi kortárs művészeti seregszemléjén, a Velencei Biennálén.

A műtárgyat - mondhatni hazai pályán - újra felépítette az alkotócsapat pénteken délelőtt az alsó Duna-parton. Háttérben az egykori ruhagyár épülettömbje, no és persze a kikötő.

A „velencei csapat" - hónapokon át dolgoztak, hogy Olaszországban egy remek kiállítás várja látogatókat a magyar pavilonban. Az idei Velencei Biennále május 13-án kezdődik Fotó: Zsedrovits Enikő

Várnai Gyula "Peace on Earth!" című kiállításában szerepet kapnak majd lokális, tehát dunaújvárosi motívumok is, ezért tartottuk fontosnak, hogy egy autentikus dunaújvárosi helyszínt válasszunk az elkészült műtárgy próbafelállításához - fogalmazott a projekt múzeumi koordinátora, Boros Géza, aki hozzátette: A kikötői ideiglenes felállítás egyfajta beavatás, mielőtt a kiállítóterem steril közegébe kerülne az alkotás. Innentől kezdve a tárgynak már saját története van.

Építők - Várnai Gyula (balra), Petrányi Zsolt kurátor és Borsos Géza munkálkodik az 5 perc című alkotás felállításán a kikötői öbölnél Fotó: Zsedrovits Enikő

A műtárgy lakatosmunkáit Bazsó László végezte, aki már évtizedek óta dolgozik együtt Várnaival. Érdekesség, hogy a Velencei Biennálé magyar pavilonjában május közepén bemutatkozó kiállítás fő motívumának számító Békét a világnak!/Peac on Earth! című alkotást is közösen formálták meg. Várnai a DH-nak elmondta, a vidámpark óriáskereke egykor tizenkét kocsiból állt, így egy eleme épp az óra öt percének felel meg. Mindez egyfajta időkerék-szeletként is értelmezhető, amely egyrészt reagál jelenünk egyre kilátástalanabbnak tűnő eseményeire és azok beláthatatlan következményeire, másrészt pedig megidézi a korábbi sci-fi írók utópikus gondolatait, téziseit is. Petrányi Zsolt kurátor hozzátette az 5 perchez szervesen kapcsolódik majd egy animáció, amelynek fő motívuma, egy forgó kerékforma, amely a sci-fi filmek űrvárosait idézi. Mindez a megjósolhatatlan jövő forgatókönyvének szól, amely lehet negatív és pozitív végkifejletű is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!