Kultúra

2017.01.18. 20:30

Várnai Gyula munkái a világ egyik legjelentősebb kiállításán

Dunaújváros - Május közepén nyílik az idei Velencei Biennálé, ezúttal újvárosi főszereplőkkel is. Középpontban Várnai.

Szabó Szabolcs

Petrányi Zsolt kurátor valamint Várnai Gyula képzőművész a Békét a világnak! (Peace on Earth!) című projektje lett a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására kiírt pályázat győztese. A kortárs képzőművészet egyik legrangosabb seregszemléjére már elkezdték a felkészülést az alkotók.

A stáb a hét elején Dunaújvárosban, a Kortárs Művészeti Intézetben egyeztetett. A jelen kihívásairól kérdeztük Várnai Gyulát, a Békét a világnak című projekt megalkotóját.

Egyeztetés a Kortárs Művészeti Intézetben. Dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Boros Géza művészettörténész, Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor megbeszélése a KMI-ben Fotó: Ady Géza

- Hatalmas megtisztelés ez számunkra, hogy Magyarországot képviselhetjük a nemzetközi szintéren is ismert és elismert Velencei Biennálén. Az általunk elképzelt művészeti programot és kiállítási anyagot már szinte teljes egészében tartalmazta a pályázatunk, amelyet a zsűri is elismert. Most azon munkálkodunk, hogy minden egyes apró részlet működjön majd május közepétől Velencében. Remek szakemberekkel dolgozunk, akiknek bőven van tapasztalata arról, hogy miként is kell egy ilyen kiállítást fölépíteni és a médiában tálalni. Mindettől függetlenül az alapvető döntések a mi kezünkben vannak - mondta el megkeresésünkre Várnai Gyula, akit az általa és Petrányi Zsolt által felépített művészeti program elfogadottságáról is kérdeztünk. - Vannak támogatóink és kritikusaink is. Ez így természetes. Sokan jelezték, hogy látnak fantáziát a koncepcióban, amelyet mi kidolgoztunk és bemutattunk. Meglátjuk. Mi most arra fókuszálunk, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk a következő hónapokban. A kivitelező cégekkel már megkötöttük a szerződést, amint egy kicsit enyhül a tél, ők is elkezdenek dolgozni. Van bennünk jókora izgalom, hiszen egy nemzetközi seregszemlén kell bizonyítanunk, és elnyerni a közönség és kritikusok tetszését. Úgy érzem, felkészültek vagyunk, a jövőben is sokat dolgozunk majd a projekt sikeréért - tette hozzá Várnai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!