Kultúra

2016.03.15. 17:31

VAS/MŰ: itt a második műszak

Dunaújváros –E héten két remek és izgalmas kísérőprogrammal is várja az érdeklődőket a VAS/ MŰ című kiállítás.

Szabó Szabolcs

A múlt héten pénteken este nyílt meg a Kortárs Művészeti Intézet VAS/MŰ című kiállítása, amely a dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep négy évtizedét dolgozza fel. A dunaújvárosi alkotótelep az első olyan kezdeményezések egyike volt az országban, amely a nagyipari hátteret kihasználva, az adott üzem profiljának megfelelő anyagokkal dolgozott. A vas és az acél új alternatívát nyújtott a hagyományosan használt szobrászati anyagok mellett, a gyárakban alkalmazott megmunkálási technikák révén – öntés, kovácsolás, hegesztés stb. – lehetővé téve a testek és síkok újfajta formakapcsolatát.

Mindent a szoborparkról beltérben és kültéren. Szakmai előadásoktól a túravezetésig Fotó: Ady Géza

Az alkotótelep fennállása alatt mindvégig a Vasmű és a városvezetés támogatását élvezte. Független fórumnak számított, nem volt tényleges megrendelő vagy cenzor, aki irányította volna az alkotói folyamatot. A szimpózium művészeivel és szakemberekkel március 19-én, szombaton 16 órától Keserue Zsolt képzőművész beszélget majd a Kortárs Művészeti Intézetben. Másnap, vasárnap délelőtt tíz órától pedig Kaszás Tamás képzőművész túravezetésével fedezhetik fel az érdeklődők a a Duna-parti szoborparkot. Mindkét program díjmentesen várja az érdeklődőket. A már említett túra a KMI-től indul majd. A kiállítás pedig április 5- ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!