Kultúra

2016.04.10. 18:10

Véget ért az olvasó sorozat

Dunaújváros - Az évad utolsó Felolvasószínházi előadását tartották az elmúlt héten a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában, élénk érdeklődés mellett.

Balla Tibor

A sorozatszerkesztő Csadi Zoltán a záróakkordhoz Elżbieta Chowaniec lengyel drámaírónő Gardénia című drámáját választotta. A négy generáció négy különböző korú női szerepét Csarnóy Zsuzsanna (Jászai-díjas), Lapis Erika, Polgár Lilla és Tőkés Nikoletta alakította.

A szokásoknak megfelelően, mielőtt a mű elhangzott volna, a sorozatszerkesztő pár mondatban ismertette a szerzőt, és a mű megközelítésének okát. Elmondta, hogy a 34 esztendős szerző virágkorát éli, egy nagyon fiatal alkotói gárda tagjaként. A Sziléziai Egyetem film és televízió, a Varsói Egyetem újságírás, majd a legendás lódzi filmfőiskola forgatókönyvíró szakán diplomázott, később a Tadeusz Słobodzianek vezette varsói Dráma Laboratóriumban tanult. A Gardénia című műve, amelyet az estén felolvastak, a mai fiatal lengyel drámairodalom egyik sikerdarabja, amelyben érződik a filmszerűesség, a szerző filmes tanulmányainak hatására. Időkezelése jellemző a kortárs irodaloméra, és azt az újfajta színházi nyelvet alkalmazza, amit a fiatal alkotóközösség kialakított. A mai lengyel dráma egyre inkább otthonra lel a magyar színpadokon, több színház is műsorra tűzött már az alkotásokból egyet-egyet.

A mű valójában négy gyönyörű nő, egy család története, a dédanyáé, a nagymamáé, annak lányáé, unokájáé. Közülük a legidősebb 1920-ban, lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Alapkérdése, hogy vállalhat-e, kell-e vállalni a gyerekeknek a felelősséget anyáik bűneiért. Mindannyian nagyon erős asszonyok a maguk módján. Az élet ismétli a sorsokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!