Kultúra

2015.01.08. 19:00

Visszapillantás: Szemezgetés a tavalyi év legfontosabb kulturális eseményeiből

Dunaújváros - New York-ban turnézott a Dunaújvárosi Egyesített Kórus, Brüsszelben állított ki Birkás István - mérlegen az első negyedév.

Körmendi Erzsébet

Január: 1953 utolsó napján adták át a Bartók Béla Kultúrházat, így a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza egy különleges szilveszteri produkcióval, a Bartók Orfeummal köszöntötte az új esztendőt és az immáron hatvan éves teátrumot. A darabot 2014-ben nagy sikerrel játszotta a ház négy kiváló színésze Lapis Erika, Polgár Lilla, Farkas Erik, Csadi Zoltán és a muzsikáért felelős kiváló zongorista, Tótin Katalin.

Az év első napján állt munkába Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója.

A Bartók Vendégségben címmel futó irodalmi sorozatának vendége volt a magyar posztmodern egyik meghatározó szerzője Parti Nagy Lajos író, költő, akit Péntek Klára pedagógus kérdezett,

Lipics Vilmos képzőművész munkáiból nyílt kiállítás az Kortárs Művészeti Intézet kultúrpresszójában, az Art Cafe-ban.

A Szonáta Zeneművészeti Alapítvány szervezte hagyományos újévi gálakoncerten a Rajkó Zenekar lépett fel a Bartók színpadán.

New York-ban lépett fel a Dunaújvárosi Egyesített Kórus

A világ egyik legjelentősebb hangversenytermében, a New York-i Carnegie Hall Isaac Stern Auditóriumának Avery Fisher Hall-jában lépett fel a Dunaújvárosi Egyesített Kórus.

A Magyar Kultúra Napján Pro Cultura Intercisae-díjat vehetett át Szloboda György, Haraszti Gabriella, Kiss Ervin Gábor és Suplicz Mihály.

Magyar Táncok remek előadással kezdte az évet a Bartók Táncszínház

Február: A Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete pályázatot írt ki a városban tanuló általános iskolások számára, hogy egy-egy kisebb képzőművészeti alkotásban rögzítsék, miként látják a fogyatékkal élők mindennapjait. Az Ilyennek látom pályázat felhívására 248 alkotás érkezett, az legjobb munkákból február 3-án nyílt kiállítás a Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériájában.

Wormser Antal a Népszabadság és az Esti Hírlap legendás fotóriporterének archívumából amelyből közel negyvenezer fotót őriz és kezel a Nemzeti Múzeum nyílt kiállítás február 7-én a Kortárs Művészeti Intézetben.

Tavaly ünnepelte közös munkálkodásának huszadik évfordulóját a Bernáth Zsolt filmrendező vezette dunaújvárosi független filmes csapat, amelynek Aura című moziját február közepén vetítették a Dózsa Mozicentrumban.

Február 21-én mutatták be Szikszai Rémusz rendezésében Szép Ernő két egyfelvonásos drámájából készült Május című darabot a Bartók Kamaraszínházban.

Az Aura című mozival is ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a Bernáth Zsolt  vezette független filmes csapat

Március: Rangos seregszemlének adott otthont a rácalmási művelődési ház. Százhárom produkcióban több száz diák lépett fel a megyei népdaléneklési és népzenei verseny döntőjében március 1-jén.

Betevő címet adta az Intercisa Múzeumban jelentkező kiállításának Páhi Péter képzőművész. A jellegzetes tárgyújraértelmező és átépítő alkotó ezúttal a mindennapi apró és vagy éppen elhatalmasodó függőseink terepéről adott friss jelentést.

A hónap második hétvégéjén gazdag programmal várta a közönséget a Dózsa Mozicentrum Galéria Jazz Klubja. Harcsa Veronika Bin-Jip névre hallgató formációja mellett a Péterfy Bori Love Band adott remek koncertet.

A Magyar Kultúra Napján vehette át a város legrangosabb kulturális elismerését a Pro Cultura Intercisae Díjat Suplicz Mihály, Szloboda György, Kiss Ervin Gábor, Haraszti Gabriella

A Bartók Táncszínháza végre megmutatta, mire is képes összegezte a Magyar Táncok címmel jelentkező új darabbal kapcsolatos élményeit munkatársunk, aki írásában rögzítette, egy remek előadást készített a Vári Bertelan vezette társulat. Két remek kiállítással kezdte meg tavaszi idényét a Kortárs Művészeti Intézet március 21-én. Roskó Gábor A bojtosúszós hal, az élő kövület címmel jelentkező kiállítását Aknai Katalin művészettörténész, míg Várnai Gyula Nap, éj, egyenlőség című tárlatát Szoboszlai János mutatta be.

Fejér megyei négykezes zongora találkozót rendeztek március 22-én a Sándor Frigyes Zeneiskolában.

Polgári kultúrpolitika Eredmények és dilemmák címmel 2014 elején jelent meg L. Simon László államtitkár az elmúlt négy esztendő kultúrpolitikáját bemutató kötete.

A könyvet március 24-én mutatták be a Kortárs Művészeti Intézetben.

Brüsszelben, az Európai Unió központjának Antal Józsefről elnevezett épületrészében március végén nyílt kiállítás kortárs magyar képzőművészek munkáiból. A kiállítók között volt Birkás István Dunaújvárosban élő Munkácsy-díjas alkotó, akinek képeit 2014 tavaszán a Szombathelyi Képtárban és a fővárosi Vízivárosi Galériában is láthatta a közönség.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!