Kultúra

2015.01.09. 18:45

Visszapillantás: Szemezgetés a tavalyi év legfontosabb kulturális eseményeiből

Dunaújváros - Fesztiváloktól, művészeti találkozóktól volt hangos a város a múlt év tavaszán. A második negyedév.

Szabó Szabolcs

Április: Remek produkciókkal tért vissza városunkba a Fejér Megyei Diáknapok. A rendezvény több mint ezer résztvevőt vonzott Dunaújvárosba, ahol öt helyszínen mutatkozhattak be a megye tehetséges diákjai, majd a Bartókban rendezett gálaműsorban már a legjobbakat köszönthette a zsűri és a lelkes közönség.

A zsűri különdíjával zárta a városunkban rendezett országos seregszemlét a Sándor Frigyes Zeneiskola harmonika együttese.

A Színház és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadának vendégjátékában Shakespeare Hamletjét láthatta a Bartók közönsége, Zsótér Sándor rendezésében.

Általános és középiskolás diákok százai bizonyíthatták tehetségüket április 9-én, a Dózsa Mozicentrum előtti téren rendezett művészeti rendezvényen.

A Magyar Költészet Napja előestéjén egy Dunaújvárosból elszármazott tehetséges író-költő Hutvágner Éva volt a Bartók Vendégségben című irodalmi sorozatának vendége.

David Gieselman Kolpert úr című krimijével zárta a jubileumi évad bemutatóinak sorát a Bartók színház.

A kép a Dózsa Mozicentrum előtti téren rendezett Tehetségnapon készült. Fotó: dh-archive

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte a tavalyi évben a Sándor Frigyes Zeneiskola, amelynek hagyományos ünnepi hetén, áprilisban emléktáblát is avattak az intézmény előtt, az ünnepséget számos koncert és kulturális rendezvény is színesítette az intézményben. A helyi zeneiskola volt a házigazdája az Országos Zeneiskolai Zenekari versenynek is. A Sándor Frigyes Díjat tavaly áprilisban Németh Mihályné és Burkovics Márton vehette át. Az országos seregszemlén bravúrosan szerepelt a helyi zeneiskola harmonika zenekara, amely a zsűri szakmai különdíját is begyűjtötte a versenyen.

Május: Figyelemreméltó kiállítással jelentkezett a városi evangélikus templomban Welser Gabriella. Lapunk munkatársa így írt a tárlatról: Van saját stílusa, összefüggő, egynemű képe a világról, benne istenről és az emberfölötti akaratról.

Négy napon át ünnepelte fennállásának negyvenéves jubileumát az országos hírű Adony Táncegyüttes, bemutatva mindazt, amit ez idő alatt megőriztek a soknemzetiségű település hagyományaiból.

A rendezvény több mint ezer résztvevőt vonzott Dunaújvárosba, ahol öt helyszínen mutatkozhattak be a megye tehetséges diákjai.

A Farkas Bogi vezette Szüret inspirációs alkotójáték második kiadásában Páhi Péter képzőművész alkotásaihoz gyártottak új munkákat a meghívott művészek.

Az Arany János Általános Iskola „Kincskereső Anyanyelvi Tehetséggondozó Programjának" keretében rendeztek rendhagyó író-olvasó találkozót. A vendég ezúttal Berg Judit író volt.

Tíz középiskola tizenhárom csoportja és százhúsz diákja mutatta be produkcióját az Ádámok és Évák második évadának premierjén a Bartókban.

Az ifjú színjátszók az Ószövetség és az Újszövetség emblematikus történeteit dolgozták fel.

Rúzsa Magdi koncertjével indult a város egyik legnagyobb közösségi-kulturális rendezvényén a Parász Varázson.

Nagy sikerrel zárult a cigány kultúra napja, amelyet a Dunamenti Regionális Népfőiskola rendezett a roma kultúra napján.

A Bartók Május című darabját meghívták az ország egyik legjelentősebb színházi seregszemléjére a POSZT-ra.

A Széchenyi István Gimnázium tavaly ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, az intézményben folyó szakmai munkát „Dunaújváros Ifjúságáért" díjjal ismerték el.

Százhúsz diákja mutatta be produkcióját az Ádámok és Évák második évadának premierjén a Bartókban.

A Dunaújvárosi Tankerület Pedagógusnapi Gálaműsorának a Bartók nagyterme adott otthont. A rendezvényen a diákok köszöntötték az év során kitüntetett pedagógusokat.

A Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzata a múlt év júniusában ismét a Szalki-szigeten rendezte meg hagyományos hallgatói fesztiválját a DUDIK-ot. A hazai alternatív könnyűzene számos kiemelkedő zenekarát felvonultató fesztiválon fellépett a Quimby is.

Országos jelentőségű éremgyűjtő helyszíne volt városunk a hét végén: a XXVI. Hóman Bálint Numizmatikai Nyári Egyetemet szervezték meg nálunk. Az tábor keretében nyílt meg Paddi Attila éremgyűjtő által szervezett kiállítás is.

Holokauszt

Megrázó kiállításon és múltfeltáráson mutatták be a vészkorszak és a pentelei zsidóság történetét szerdán délután a Széchenyi Gimnáziumban.

A Magyarországi Holokauszt Emléknapján, április 16-án, az adonyi polgármesteri hivatal nagytermében egy rendkívüli, a helyi diákok és pedagógusok által készített táncfilmmel emlékeztek a hetven évvel ezelőtt történt eseményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!