Kultúra

2017.05.11. 19:05

Vivaldi oratórium és ősbemutató

Dunaújváros - Idén 40 esztendős a dunaújvárosi Ujházy Krisztina vezette Paks Városi Vegyeskar. Ez alkalomból jubileumi koncertet tartanak, amelyet elhoznak vasárnap a dunaújvárosi közönségnek is.

Balla Tibor

A Bánki kórusát is dirigáló Ujházy Krisztina a DH-nak elmondta, javasolta a kórusnak, hogy énekeljenek egy oratóriumot zenekari kísérettel, amit még soha nem csináltak eddig. Megkeresték a Szekszárdi Kamarazenekart, Tolna megye egyetlen zenekarát, hogy közreműködjenek ebben, amit nagy örömmel fogadtak.

A zenekar vezetőjével, Földesi Lajossal egyeztetve - aki a Zeneakadémia tanára - Antonio Vivaldi Glória című művére esett a választás. Ehhez viszont három szólistára is szükség van. Szerettek volna megemlékezni az első három karnagyról. Károly János 20 évig vezette a kórust. Az ő két lánya, Károly Ágnes és Károly Katalin vállalta a két szólistaszerepet, a harmadikra felkérték Megyesi Schwartz Lúciát, a Magyar Állami Operaház magánénekesét.

Ujházy Krisztina egy oratorikus művet írt a reformáció 500. évfordulójára
Fotó: Zsedrovits Enikő

A paksi evangélikus templom kántora, Koch Boglárka fogja őket orgonán és zongorán kísérni. Ez óriási kihívás a kórusnak, hiszen még nem énekeltek oratóriumot, és zenekarral se. Lényegében január óta készülnek rá. Ebben az évben nem csak a kórus jubilál, a reformáció 500. évfordulóját is ünnepeljük. Erre az alkalomra írt még tavaly, Ujházy Krisztina egy oratóriumot, eredetileg a Viadana kamarakórusnak, de időközben a kórus feloszlott. Felvetette, hogy a Vivaldi mű mellett ezt is műsorukra tűzzék.

A kórus és a zenekar pozitívan fogadta, így a mű ősbemutatója is a jubileumi koncerten lesz Pakson. A koncertre nagyon készülnek a városban, a kórus nagyon népszerű ott, vélhetően sokan kíváncsiak a fellépésre. A város vezetése is ott lesz a koncerten, hogy köszöntse a dalosokat.

A karnagynak sikerült rávennie a kórust, hogy ismételjék meg a fellépést, hozzák el május 14-én, vasárnap az evangélikus templomba. Itt minden ugyanúgy elhangzik majd - a rövidebb acapella művek, a korábbi karnagyok kedvenc darabjai is -, mint a paksi jubileumi koncerten. A zárószámot, Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusát szeretnék együtt énekelni a közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!