Kultúra

2015.06.22. 13:00

Volt egyszer egy Sztálinváros... - Pénteken délután új helytörténeti kiállítás nyílik az Intercisa Múzeumban

Dunaújváros - Sztálinváros te csodás címmel pénteken új helytörténeti kiállítás mutatkozik be az Intercisa Múzeumban.

Szabó Szabolcs

A számos helytörténeti érdekességet és dokumentumot felvonultató tárlat kurátora, Nagyné Hodik Mónika történész így ír ajánlójában:

1949 decemberében párt- és kormányhatározat született arról, hogy Dunapentele határában vaskohászati kombinát és egy új város épüljön fel. Az ország első szocialista városaként születésének pillanatától kezdve az érdeklődés középpontjában állt.

A brossúrákban és a sajtóban Sztálinváros maga volt a csoda. Azt azonban csak az itt dolgozók, az itt élők tudták, hogy milyen az igazi Sztálinváros a maga hibáival és szépségeivel. A pénteken nyíló kiállításunk ezt az időszakot próbálja meg bemutatni, melyhez segítségül hívtunk korabeli dokumentumokat, fényképeket, képeslapokat, képzőművészeti alkotásokat. A bemutatott tárgyak jelentős részét Békési György adományozta a múzeumnak, akinek helytörténeti gyűjteményében rengeteg tárgy mesél nekünk az 50-es, 60-as évekről.

A nagy megtekintés 1960 áprilisának közepén az Indonéz Köztársaság elnöke, Szukarno és kísérete Magyarországi látogatása alatt Sztálinvárosban is vizitált. Fotó: DH-archivum

A kiállított tárgyakon és dokumentumokon keresztül képet kaphatunk arról, hogyan látták a várost a kortársak, az itt lakók, az idelátogató vendégek és a központi hatalom hogyan formálta a városról kialakított idealizált képet.

A kiállítást pénteken 17 órakor Kozma Erzsébet történész ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe az Intercisa Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!