A Paks Városi Vegyeskar 40 éves jubileumi koncertje az evangélikus templomban

2017. május 15., 20:10 szerző: Balla Tibor
komment
DUNAÚJVÁROS - Perceken át felállva tapsolt a közönség vasárnap este az evangélikus templomban a Paks Városi Vegyeskar koncertje végén.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kedves gesztus volt a kórusvezető Ujházy Krisztinától, hogy elhozta Dunaújvárosnak is a jubileumi koncertet. Ugyanis az evangélikus templom közönsége a 40 éves Paks Városi Vegyeskar jubileumi koncertjét élvezhette vasárnap este. Azt, aminek előző nap Pakson, a Jézus Szíve templomban tapsolhatott a közönség. De Ujházy Krisztinának köszönhetően „hazaért” a koncert, és vele a Reformáció című oratorikus mű is - ahogy Stermeczki András evangélikus lelkész, az est házigazdája fogalmazott.

A Paksi Hírnök a tavalyi év június havának első napján adott hírt arról, hogy új karvezető áll a vegyes kar élén Ujházy Krisztina személyében, és októberben már arról adhattunk hírt lapunk hasábjain, hogy megnyerték a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozót Mezőfalván.


Ujházy Krisztina (balra) elégedett lehet munkájával
Ujházy Krisztina (balra) elégedett lehet munkájával

Persze nincs ezen csodálkozni való, hiszen Krisztina lételeme a kórus. Még főiskolásként, 1995-ben alapította, és három éven át vezette a nagyvenyimi vegyes kart, majd több mint hat éve a dunaújvárosi Bánki Donát iskola énektanára, ahol szintén kórust alapított és vezényel. A zeneszerzés sem áll távol tőle, a Jolly Jackers ír punk zenekar három albumára közel húsz dalt írt. A könnyűzenei dalokon kívül írt kórusműveket, zongorakíséretes dalokat, vonósnégyest, hegedűduókat és egy oratorikus művet is, amelyet protestáns templomban a világon először hallhatott a közönség vasárnap.


Közreműködött a Szekszárdi Kamarazenekar Földes Lajos (balra), a zeneakadémia docensének vezetésével
Közreműködött a Szekszárdi Kamarazenekar Földes Lajos (balra), a zeneakadémia docensének vezetésével

A koncert kezdéseként Vivaldi Glória című művét adta elő a kórus döbbenetes dinamikával, a Földes Lajos vezette Szekszárdi Kamarazenekar kíséretével. A szólókat Megyesi Schwartz Lúcia, az operaház magánénekese, Károly Katalin, a kecskeméti Katona József Színház magánénekese és Károly Ágnes énekelték remekül.

Ujházy Krisztina Reformáció című oratorikus darabjában Stermeczki András olvasta fel Luther Márton 7 tézisét. A darab zajos sikert aratott a pótszékes háznyi közönség előtt.

Az esten megszólalt még Manuel Alleluja, Rachmaninov Bogorodice Devo című darabja és zárásként Verdi Nabucco című operájából a rabszolgák kórusa, a vegyes kar korábbi karmestereinek kedvencei.

Remek kórus koncertjét élvezhettük, remek kórusvezetővel. Kár, hogy nem a miénk!

Balla Tibor

2017. május 15., 20:10 szerző: Balla Tibor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...