Kultúra

2015.07.21. 15:02

Pál István Szalonna és Bandája lépett fel a Petőfi Művészeti Liget nyári sorozatában

Dunaújváros - Autentikus népzenével folytatódott vasárnap este a Petőfi Művészeti Liget szabadtéri sorozata. A nagyszínpadon az idén 10 esztendős zenekar, Pál István Szalonna és Bandája állt.

Braun Dorottya

A Banda tagjai (Pál Eszter - ének, Pál István Szalonna - hegedű, Gombai Tamás - hegedű, Karacs Gyula - brácsa, Ürmös Sándor - cimbalom, Gera Attila - tárogató, kaval, Doór Róbert - bőgő), amellett, hogy ebben a formában együtt muzsikálnak, az Állami Népi Együttes zenészei is. Az már szinte magától értetődik, hogy ebben a formációban is fellelhető dunaújvárosi szál, hiszen Gombai Tamás egykor, úgy harminc esztendeje a Sándor Frigyes Zeneiskolában ismételgette a szolfézs szabályait, és ismerkedett hangszerével.

A zenekarvezető, gúnynevéből következően jókedélyű, így nincs csodálkozni való azon, ha azokat is köszöntötte, akik nem jöttek el, vagy hogy élcelődött azon, hogy ilyen melegben inkább nevet változtat, tepertőre, és az is magától értetődő, hogy a muzsikán kívül adomákkal is szórakoztatta szépszámú közönségét.

Szalonna és Bandája Fotó: a szerző

Az est folyamán különböző vidékekről származó, autentikus zenéket sorjáztak, nem győzve hangsúlyozni, ha valaki esetleg ismeri az elhangzó dalokat, bátran énekelje velük, vagy ha kedve szottyan, perdüljön táncra, mert ők életük nagy részében tánc alá muzsikálnak. Ez utóbbihoz kevésnek bizonyult a bátorság, a talpalávaló hangulatán biztosan nem múlott. Ahogy a hegedűsről kiderült, hogy Dunaújvárosban cseperedett, úgy a cimbalmosról is, hogy Járóka Sándor mellett tanulta a g-moll csárdást.

A honi tájakról és a határon túlról is jócskán válogató összeállítás végén még ráadást is kellett adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!