Kultúra

2017.02.08. 20:20

Zongora és költemény - Benda Gábor és vendégei különleges estje

Dunaújváros - Különleges estre készül Benda Gábor dzsesszzongorista. A Bartók színpadán nem csak saját meditatív darabjait játssza, vendégeket is vár egy különleges találkozásra.

Szabó Szabolcs

Benda Gábor láthatóan komolyan veszi a fellépést a Bartók nagytermében, hiszen már kedden is az intézmény B épületében gyakorolt az eseményre. Azt is elárulta, hogy az első közel ötven percet egy szólózongorás etapnak szánja. Ebben magától értetődően felcsendülnek majd saját szerzeményei is.

Benda Gábor különösen kedveli a stílusokon átíveló, úgynevezett crossover kompozíciókat
Fotó: Ady Géza

Sokuk mégis ismerősnek tűnhet majd, hiszen slágerek feldolgozása sem áll távol tőle. Ami pedig a stílust illeti, a klasszikus zene, a jazz és a slágerek stílusjegyeit ötvözi egyfajta crossover egyveleggé, átjárást teremtve az elit- és a tömegkultúra között. A második részben már többféle izgalmas produkció is megszólal majd.

Lesz benne egy vers-zongora kompozíció Őze Áron színművésszel, a Bartók igazgatójával karöltve, de izgalmasnak ígérkezik a zongora-bőgő kettős is, amelyben a remek bőgős, Horváth Plútó József lesz a partnere. Mindezek után bővül majd a zenekar, érkezik hozzájuk Bordás József dobművész és az egészen más zenei stílusokból ismert Alapi István gitárművész.

Őze Áron egyik kedves versét szavalja majd el a koncerten
Fotó: Ady Géza

Abban, hogy a három dzsesszmuzsikus együtt lép színpadra, nincs semmi különös, hosszú évek óta játszanak együtt dzsesszklubokban. Az viszont már szokatlan, hogy zongorára és versre készül kompozíció.

Ha hiszik, ha nem, az ötlet Dunaújvárosból származik. Amikor a fiatal zongorista a Petőfi Művészeti Ligetben fellépett, Mádai Balázs bemutatta Őze Áronnak. Megemlítette, hogy van pár kompozíciója, amit versekre készített. Őze Áront nagyon érdekelte a dolog, főleg, amikor kiderült, hogy az egyik a Szeptember végén, ami az egyik kedvenc verse. Azon melegében lementek a színpadhoz, és ki is próbálták együtt a verset és a kompozíciót.

Miután az már eldöntött tény volt, hogy Benda Gábornak lesz egy önálló estje itt, azt is eldöntötték, beépítik a műsorba. Nem csak itt próbáltak, már túl vannak egy budapesti próbán is a Rózsavölgyi Szalonban. Az est egyelőre csak itt lesz látható.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!