Kultúra

2016.09.11. 16:20

A KMI fontos elismerése: az öt legmeghatározóbb magyar művészeti intézet közé került

Dunaújváros - Izmos és egyben tartalmas őszi kínálattal csábítja látogatóit a következő hónapokban is a Kortárs Művészeti Intézet. Tárlatelőzetestől a múzeumpedagógiáig.

Szabó Szabolcs

Országos színtéren is irigyelt kiállítási programmal, a Nemzetközi Man Booker díjas Krasznahorkai László írót felvonultató irodalmi csomaggal, nemzetközi dokumentumfilm börzével, a divatszakmát is megszólító múzeumpedagógiai sorozattal (is) készül az őszi szezonra a Kortárs Művészeti Intézet, amelyet a szcéna meghatározó lapja, az Artmagazin nagyra értékelt. A mozgalmas nyári hónapok terméséről, valamint az előttünk álló hónapok kínálatáról a KMI-t irányító három szakemberrel, Deák Nóra igazgatóval, Zsinka Gabriella művészeti vezetővel és Nagy Annamária művészettörténésszel beszélgettünk.

- Több fontos elismerés is megtalált minket az utóbbi hónapokban, hiszen az Artmagazin szerint bekerültünk az öt legmeghatározóbb magyar kortárs művészeti intézmény közé, és a Műértő magazin is vezető anyagban is foglalkozott kiállításainkkal, programjainkkal. Bízunk abban, hogy ez a folyamat az előttünk álló őszi-téli szezonban is folytatódik majd - fogalmazott Zsinka Gabriella művészeti vezető.

Építők - Lőrinc Lilla és Borsos János már a KMI-ben készülődik: kiállításuk szeptember 17-én mutatkozik be (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Nagy Annamária művészettörténész kiemelte, pályázat révén - a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott pénzből - és saját forrásból sikerült kiemelkedő alkotásokkal gyarapítani a KMI egyedülálló gyűjteményét. Így a Kortárshoz került Csákány István, Duliskovich Bazil, Braun András egy-egy munkája, valamint Tarr Hajnalka és Nagy Kriszta két-két remek alkotása. A jövő évben pedig várhatóan útra is kel majd a gyűjtemény jelentősebb szelete, hiszen több neves kiállítóhely is érdeklődik a dunaújvárosi intézmény kincsei után.

A Kortárs műsortáblája is összeállt. Az őszi csomag keretében mutatkozik be jövő héten pénteken 19 órakor Borsos Lőrinc Jelentéktelen című kiállítása. Borsos Lőrinc egy fiktív alkotó, akit Borsos János és Lőrinc Lilla képzőművészek hívtak életre 2008-ban: pontosabban ezen a néven készít a művészpáros alkotásokat. Ez a fiktív alkotó Székesfehérváron él és Budapesten dolgozik.

A Kortárs Művészeti Intézet tereire értelmezett helyspecifikus installációjuk kizárólag új munkákból épül fel, melyeket az általuk használt sötét anyag vizsgálatára hoznak létre.

Októberben jön a helyi és a Dunaújvároshoz kötődő alkotók immáron hagyományos kollektív tárlata, amelynek létrejöttét a város önkormányzata is kiemelten támogatja, csakúgy, mint a 2017-es év elején jelentkező életmű kiállítást, amely a 70 éves Munkácsy-díjas alkotó, Birkás István pályáját mutatja be.

A kiegészítő programok terén is bőséggel válogathat majd a közönség.

A népszerű Utószó Irodalmi Antológia keretében október 20-án a Man Booker díjjal elismert Krasznahorkai Lászlóval beszélget majd Szegő János újságíró. A sorozat vendége lesz Németh Gábor és Nagy Gabriella író is.

Szeptemberben folytatódik a tavasszal debütált Varázsceruza múzeumpedagógiai program, amely ezúttal a tizenévesekhez és a fiatal felnőttekhez is szólni kíván. A divatszakmáról, a globális trendekről és a kortárs művészetek egymásra hatásáról is szó esik majd az izgalmasnak ígérkező előadássorozaton.

Sőt, lesz mozi is. A KMI csatlakozott a KineDok nemzetközi közösségéhez, így egyedi hangvételű dokumentumfilmek várják majd a műfaj szerelmeseit a Kortársban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!