Kulturális videók

2017.03.09. 15:15

Zsúfolt lesz a tárlatjárat - Három kiállítás két helyszínen csaknem két órában

Dunaújváros - A kiállításszervezők szépen összefésülték a mai napra szánt programfüzetüket. A Kortársban Balla Attila és Kurucz Zsófia, a Bartók aulában pedig Kiss Anna munkái várják az érdeklődőket. A jó hír, hogy ma a tárlatjáraton is érvényben lesz az ütemes menetrend.

Szabó Szabolcs

A meglehetősen bőségesre szabott tárlattúrát javallott lesz a Bartók Aulagalériájában kezdeni, ahol pénteken 17 órától Kiss Anna Betekintés címmel jelentkező önálló kiállítása várja majd a nagyérdeműt. A sokoldalú dunaújvárosi alkotó munkáit ezúttal a pályatárs, Kelemen Marián Éva ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe, a megnyitót Tótin Szilvia és Pálinkás Eszter közös fuvolaprodukciója színesíti majd.

A Kortárs Művészeti Intézet szintén pénteken indítja tavaszi hadjáratát. Egy már befutott és kedvelt festőművésszel, valamint egy feltörekvő tehetséggel. Balla Attilát talán nem kell bemutatni olvasóinknak. A 18 órakor bemutatkozó retrospektív kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy mind a szakma, mind a közönség átfogó képet kapjon a művész munkásságáról, és megismerhesse legújabb műveit. A tárlaton a különböző alkotói periódusokat fémjelző művészi törekvések éppúgy felfejthetővé válnak, mint Balla piktúrájának változatlan és a mai napig meghatározó karakterjegyei.

Balla Attila egyszerre művész és a művészeti életet aktívan szervező, sokoldalú, kísérletező egyénisége. Létrehozója és több éven át vezetője a Budai Papír Manufaktúrának, 2005 óta tagja az ÚjPart Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének, e mellett a csongrádi képzőművészeti élet meghatározó alakja.

KuruczZsófia, önálló kiállítása Ha ez a szívem, hát röhögnöm kell... címmel látható a KMI-ben

Balla "visszatérése" Dunaújvárosban különös jelentőséggel bír, hiszen a művész ezer szállal kötődik a városhoz, nemcsak azért, mert gyerekkorát itt töltötte, pályája innen indult, hanem mert bárhol is élt, legyen az Stockholm, Budapest vagy Csongrád, mindig dunaújvárosi művészként definiálta magát. Balla Elemek című kiállítása után pedig irány a Kortárs pincegalériája, ahol a DH különdíjasa, Kurucz Zsófia kap lehetőséget ma 18.30-tól.

A fiatal dunaújvárosi képzőművész Pécsett, textil szakon folytatott művészeti tanulmányokat, jelenleg Budapesten a Képzőművészeti Egyetemen képzőművészet-elméletet tanul. A kurátori és a művészpályán szimultán útnak induló alkotó tehát a teória és a praxis oldaláról egyaránt foglalkozik kortárs képzőművészettel.

Balla Attila Elemek című retrospektív tárlata várja a nagyérdeműt - felvételünk még az építkezés idején készült

Pincegalériabeli kiállításának ötlete azt követően született, hogy a Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Miazábra - Dunaújvárosi képző-és iparművészek tárlatán (2016. október 21. - november 18.) bemutatott munkáiért a szakmai zsűri a legígéretesebb fiatal alkotó díjával jutalmazta.

Az ösztönző elismerést kiváltó művek között egy különös hangulatú, stilizált, ugyanakkor expresszív önportré is szerepelt. Márciusban az ICA-D-ben nyíló kiállításának műfaji regisztere ismét a portré lesz, pontosabban az a személyes elköteleződésről, érintettségről tanúskodó portré, amely most is számtalan lehetőséget kínál a művész számára: a családtörténet letűnt epizódjainak, szeretett alakjainak felidézésére vagy éppen a jelen pillanat érzéseinek, élményanyagának feldolgozására.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!