Lóerő

2014.04.10. 15:40

Stefano Favaro ma is minden motorversenyt a pálya széléről néz

Dunaújváros - A magyar sportrajongóknak aligha kell elmagyarázni ki is Stefano Favaro, de, ha mégis: az eddigi egyetlen gyorsasági motoros világbajnokunk, Talmácsi Gábor exmenedzsere. Ráadásul van dunaújvárosi kötődése is.

Csapó Tamás

A május 10-én ötvenedik évébe lépő Stefano Favaro Velencétől harminc kilométerre, az észak-olaszországi Ponte di Piavéban született. Mint szinte minden olasz fiatalember ő is a labdarúgással kezdte sportpályafutását, s nem is ment rosszul a játék, hiszen tizenöt éves korában a Milan juniorcsapata kínált neki szerződést, de az édesanyja kedvéért otthon maradt. Aztán a labdarúgástól eltávolodott, de a sporttól, vagyis a sport üzleti részétől nem: a kilencvenes években Benetton-gyárat alapított Magyarországon, majd volt lemezlovas Kecskeméten, majd megalapította menedzserirodáját. A Faster Management Kft. 2001 óta foglalkozott Talmácsi Gáborral, akivel véletlenül, egy olasz nyelvű szerződés miatt találkoztak. Szerencsére, mondhatnánk, mert „Talma” így lett 2007-ben a MotoGP 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka.
Ismerősei szerint elképesztő a munkabírása: „Hatalmas szíve van, őszinte és természetes”, de nem egyszerű ember, makacs, akaratos, célratörő, mindent megmozgat, hogy elérje, amit kitűzött maga elé. 1989 és 1992 között négyszer indult navigátorként a Párizs–Dakaron, kétszer – egyszer autóval, egyszer kamionnal – célba is ért. Egy rövid ideig dolgozott a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia női csapatával is.
Stefano Favaro (balra) Talmácsi Gáborral és a csapat mérnökével a boxban. 2001-től dolgoztak együtt ( Fotó: archív)
– Hogyan telnek napjaid?
– Mondhatjuk nyugodtan. Nem unatkozom, sok projekten dolgozom.
– Foglalkozol-e még menedzseléssel?
– Közvetlenül már nem, de ha időm engedi, segítek a Team Tóth BMW Superbike és az MGS Racing ETCC-nek, Nagy Norbert
csapatának.
– A tavalyihoz hasonlóan idén is szerveztek Nyirádon rallycross futamot?
– Bár fantasztikus és nagyon sikeres rendezvény volt a tavalyi, szenzációs pályán és szenzációs versenyzőkkel, sajnos idén nem lesz sem rallycross Eb, sem vb, így ez a rendezvény idén kimarad.
– Figyelemmel kíséred a Moto GP futamokat?
– Szerinted? Hála istennek a benzingőz illatát nem lehet kitörölni az orromból, így továbbra is nagy figyelemmel kísérek minden létező motorversenyt, mindig nagyon várom a futamokat, hiszen olyan közegről van szó (Moto GP, Superbike, Motocross vb-k), amelyben nem kevés időt töltöttem el.
– Hiányzik a benzingőz, szoktál élőben is nézni futamokat?
– Igen, de nem kezdeném újra azt az életet, amit tizenegy éven keresztül csináltam. Minden versenyen ott lenni, készülni, stresszelni – ezt már nem. Az idén valószínű, hogy elmegyek Assenbe és Misanoba a Superbike vb-re,
Brnoba és Misanoba a Moto GP-re, meg a Szlovák és Salzburg Ringre is.
– Milyen emlékeid vannak Dunaújvárosból?
– Egy nagyon jó barátom révén a Dunaújvárosi Kohász női csapatával dolgoztam, igaz csak rövid ideig, de nagyon jó és lelkes embereket ismertem meg, s együtt dolgozhattam egy igazi kézilabda legendával Radulovics Bojanaval. A DKKA csapatai a Hummel sportruházatot viselik, ami nekem is köszönhető. Ha lesz időm rá, nagyon szívesen eljövök még Dunaújvárosba a mérkőzésekre, hiszen ezek a lányok nagyon a szívemhez nőttek. A mai napig figyelemmel kísérem szereplésüket a bajnokságban, és ezúton is gratulálok nekik az elért eredményükhöz, függetlenül a rájátszás kimenetelétől.

Tizenöt éves korában a Milan ajánlott neki szerződést, de édesanyja miatt Vicenzában maradt....




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!