Lóerő

2014.11.27. 16:40

Drónok: a modern technológiának új perspektívák nyílnak meg előttünk

Székesfehérvár - Két perc tizenhat másodperc pislogás nélkül. Így néztem végig a Parlamentről készült videójukat.

Buthy Lilla

Sokszor és sokan készítettek már felvételt erről az impozáns épületről, de így még tényleg sosem láttam. Amikor a drón elrugaszkodik a földről, olyan, mintha mi is szárnyakat kapnánk, vele együtt repülünk, és olyan lélegzetelállító látványt fogadhat be a szemünk, ami itt, a földön állva örök láthatatlanságba burkolózik. Hála a modern technológiának új perspektívák nyílnak meg előttünk.

A pilóta nélküli repülőgépeknek, amiket a köznyelv drónként ismer, két fajtája van. A kopterek, amelyek négy, hat, nyolc propellerrel működnek és a kis modell repülőgépek, amiket szintén a földről irányítanak. Eleinte csak katonák használták, de ma már a hadseregen kívül is számtalan alkalmazási lehetőségük ismert. Többek között ilyen a fotózás és a légi filmezés, ami azoknak az épületeknek vagy városoknak is teljesen új oldalát mutatja meg, amiket nap mint nap látunk ugyan, de csak innen a földről.

Antal Erzsébet és párja repülési missziója hosszú évekre nyúlik már vissza. Fülöp Szilárd eredendően informatikus, amibe kissé beleunt, és más területen is ki akarta próbálni magát. Ez volt a repülés, ám ez sem volt elég. Elkezdett mindenféle fejlesztéseket csinálni, ennek híre pedig eljutott a katonasághoz. Egy darabig nekik készített távirányítású légi eszközöket, aztán egyre inkább a polgári alkalmazás felé fordult.

- A középiskolában még informatikusnak tanultam, aztán más irányt választottam. A közgazdasági egyetemen végeztem, utána pedig a Malévnál dolgoztam. Ugyan nem a műszaki részért voltam felelős, de ez sem állt távol tőlem soha. Ami leginkább érdekel, az az alkalmazási lehetőség. Mindenki hallott már a drónokról, főleg, hogy katonák repülnek vele, és ennyi. Pedig rengeteg elképesztő lehetőség rejlik bennük, olyan dolgok is amelyek eddig megvalósíthatatlannak tűntek - meséli Antal Erzsébet, a cég társtulajdonosa.

Ma már mindketten csak ezzel foglalkoznak. Közel húsz drónjuk van, köztük kopterek és repülőgépek is, amik nagyobb, több hektáros mezőgazdasági területek feltérképezésére alkalmasak, mert hosszabb ideig tudnak fent maradni a levegőben. A nagyobb kopterek milliós értéket képviselnek, és kamerával együtt körülbelül hat kilót nyomnak. És mi történik a földön, amikor a gép fent van? A pilóta vezeti a gépet manuálisan, vagy a gép automata vezérléssel repül, és az ember csak figyeli. Kézi repülés esetén, van, aki a kamerát irányítja, hiszen a géptől függetlenül is lehet irányítani a kamerát: a földről tudják követni, hogy éppen mit lát . Ha egész nap repülnek, egy műszakis kolléga is segít: ő a gép akkumulátorára és töltéseire ügyel. A legemlékezetesebb és legkedvesebb projektjük az volt, amikor drónokkal repültek a Parlament fölött.

- Nagyon speciális és egyben csodaszép épület. Mennyi mindent nem is tudtunk róla, most pedig aprólékosan feltérképezhettük. Elképesztő részletgazdagságú épületdíszítő elemeket láthattunk: több mint ötszáz szobrot, köztük királyszobrokat majmokat, vízköpőket és négy rézvitézt. Érdekesség, hogy mindegyik vízköpőnek más arca van, akad közöttük például cilinderes úr, indián, pópa, nagy bajuszú juhász - meséli.

Még ha lent a földön szélcsend is volt, mégis a szél jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Volt olyan, hogy az alsó és felsőház zászlaja ellentétesen lengett, a kupolánál pedig eltűnt a levegő. Mindig máshogy és máshonnan fújt a szél, ezért rengeteg előkészület előzte meg a munkát. Azzal indultak a reggelek, hogy egy internetes oldalon megnézték, milyen szelek fújnak, hogyan mozognak a frontok.

A drónok a zivatart sem szeretik, hiszen akkumulátorral működnek, és tele vannak elektronikával, így tulajdonképpen az időjárás döntötte el, repülnek-e aznap. Másfél hónap alatt minden kis részletét körberepülték, több mint tízezer fotó született a magasban. Munkájukból lélegzetelállító kisfilm is született, azóta pedig teljesen más szemmel néznek az Országházra.

Jó belegondolni abba, hogy mennyi ilyen szép, de rejtett dolog lehet még körülöttünk. Abba pedig még jobb, hogy bár fent vannak, a magasban a drónok segítségével láthatjuk, felfedezhetjük őket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!