Lóerő

2015.09.18. 13:47

A gépjármű felelősségbiztosításról

Minden magyar gépjármű üzembentartója köteles gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni, és az után a díjat megfizetni a gépjármű forgalomba helyezésétől a forgalomból való kivonásáig. Adásvétel esetén az üzembentartói jog átszállásának napjától köteles a vevő ez a biztosítást megkötni.

Unger Zsolt

Minden új szerződés megkötésénél nyilatkozni kell, hogy a rendszerbe új belépő-e, illetve rendelkezik-e illetve rendelkezett-e azonos gépjármű-kategóriába tartozó felelősség biztosítási szerződéssel. Amennyiben két éven belül rendelkezett azonos gépjármű-kategóriába tartozó szerződéssel, akkor „Kártörténeti igazolást” kell beszereznie előző biztosítójától és azt az új szerződéséhez – legkésőbb 90 napon belül – csatolni kell. Először az új szerződést A00 bonus-malus besorolású díjon kötik meg, majd az igazolás benyújtását követően, a szerződés bonus-malus besorolása az igazolás tartalmának megfelelően, visszamenőleges hatállyal módosításra kerül. Amennyiben nem küldi meg az igazolást a szerződő, abban az esetben a biztosító a legkedvezőtlenebb M04-es besorolásnak megfelelő díjra módosítja a szerződést. Érdemes tehát odafigyelni erre, mert sokkal magasabb költséget jelenthet a gépjármű üzembentartójának.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapesetben határozatlan tartamú. A biztosítási időszak a kockázatviselés kezdetét követő 1 év. A határozatlan időtartamra kötött szerződések esetén az – ügyfél választásától függően – a díjfizetés lehet éves, féléves illetve negyedéves.Határozott időtartamra kötött szerződések díja a szerződéskötéskor egy összegben esedékes.

A határozatlan időre szóló biztosítási szerződés megszűnhet díjnemfizetéssel, ebben az esetben csak annál a biztosítónál lehet újra kötni a felelősségbiztosítást, ahol az megszűnt. Ezenkívül megszűnhet még érdekmúlás (adásvétel) miatt, biztosítási évfordulóval felmondás útján, ideiglenesen, ha legfeljebb 6 hónapig kivonják a forgalomból, vagy akár év közben is közös megegyezéssel.

A díj-nemfizetés, érdekmúlás, felmondás, közös megegyezéssel való megszűnéséről a biztosítónak kötelessége tájékoztatni a Belügyminisztérium központi gépjármű-nyilvántartó szervét. Ez után már csak új szerződés kötése lehetséges. Amennyiben a forgalomban maradt gépjárműre nem kötnek új szerződést abban az esetben a gépjárművet kivonják a forgalomból.

Személyi sérüléses és dologi károk esetére nyújt szolgáltatást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, ez a szolgáltatás egységes és minden biztosítóra kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!