Lóerő

2017.01.19. 18:10

A helyes futómű-beállítással jelentősen kímélhetjük pénztárcánkat is

Dunaújváros - Amíg autónk új, úgy gondoljuk nincs szükségünk annak szervizelésére. Pedig a rendszeres ellenőrzéssel sok pénzt takaríthatunk meg, a balesetmentes vezetésről nem is beszélve.

Várkonyi Zsolt

Biztos Önök között is volt már olyan, aki vezetés közben azt vette észre, hogy amikor elengedte a kormányt az autója vízszintes úton jobbra vagy balra húzott. Ilyenkor újra megfogjuk a kormányt és elgondolkodunk, azon vajon mit kellene tennünk? A kérdés egyszerű, és a válasz sem bonyolult. El kell vinnünk a kocsinkat bizony futómű-beállításra, amelynek során rendbe hozzák az elülső és a hátsó kerékfelfüggesztést. Ellenkező esetben, ha nem tesszük meg, akkor ez a gumiabroncsok rendellenes kopását okozhatja.

Bokródi Zsolt szakértő, aki egyben egy dunaújvárosi autószerviz és autókereskedés szervizvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a biztonságos közlekedés érdekében mindig ellenőriztessük a futómű-beállítást. Különösen fontos ez akkor, ha az autó kerekével nekiütközünk a járdaszegélynek, esetleg kifogunk egy kátyút, vagy ha azt vesszük észre, hogy a gumiabroncsok rendellenesen, egyenetlenül kopnak. Akkor sem árt az óvatosság, ha autónk valamelyik irányba húz vagy sodródik és a kormánykerék nem tér vissza könnyedén középállásba, kanyarodás után. Ha új gumiabroncsokat vásárolunk, vagy kicseréltettük a felfüggesztést, a kormánymű elemeit és azt szeretnénk, hogy azok a lehető leghosszabb ideig tartsanak, akkor is végeztessük el ezt az ellenőrzést! Nem csak ezek miatt fontos a futómű- beállítás, folytatta a szakértő.

Rauf László az autószerviz munkatársa ottjártunkkor épp egy személygépkocsi futómű-beállítását végezte az új műszerrel Fotó: Ady Géza

Ennek a műveletnek az elvégzése ugyanis a továbbiakban is befolyásolhatja a gumiabroncsok igénybevételét és kopását. A legtöbb gépjárművön úgy tervezték meg a normál beállítást, hogy a minimumra csökkentse az igénybevételt és a maximumra növelje a járművezető és az utasok kényelmét. A négy kerék megfelelő futómű-beállítása csökkenti a gumiabroncsok kopását, segít növelni azok élettartamát és teljesítményét, javítja az üzemanyag - takarékosságot, sőt a menetbiztonságot is a kormányzási és irányítási problémák csökkentésével.

Sokan összetévesztik a futómű-beállítást és a kerék-kiegyensúlyozást, hívta fel a figyelmet erre Bokródi Zsolt a szerviz vezetője. A két művelet ugyanis teljesen különbözik egymástól. A futómű-beállítás vagy más néven nyomtávbeállítás során úgy állítják be a kerekek szögeit, hogy merőlegesek legyenek a talajra és ugyanakkor párhuzamosak legyenek egymással. A kerék-kiegyensúlyozás viszont azt küszöböli ki, hogy a kerék gördülése során vibrációt okozzon adott sebesség értékeken.

A szakember szerint a helyes futómű-beállítás három fő elemből áll: a kerékdőlés, a csapdőlés és a kerék összetartás beállításából. Ennek eredményeként autónk simábban és kisebb ellenállással haladhat, ezáltal a gumiabroncsok tovább tartanak és így nem utolsó sorban pénzt takaríthatunk meg.

A szakember a szerviz vezetőjeként elmondta, hogy ma már az emberek döntő többsége a minőségi, megbízható és garanciális szolgáltatásokat várja el.

Egy professzionális futómű-beállításhoz ugyanakkor profi szakemberek és professzionális eszközök, műszerek kellenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!