Lóerő

2012.06.01. 07:52

Amikor nem mi vezetjük az autót

Székesfehérvár - Képzeljük el, hogy nincs más dolgunk, mint beülni autónkba, s megadni az úticélt. A jármű életre kel, csak az érzékelőire hallgat.

Miskei Anita

Futurisztikusnak tűnhet, hogy autónk önálló közlekedésre képes. Pedig a nem is olyan távoli jövő szokványos jelensége lehet, hogy járművünk maga veszi át az irányítást, a vezetőnek pedig nem lesz semmi dolga. A kísérletek már javában folynak, hiszen ha egy robotpilóta képes a levegőben tartani egy repülőgépet, akkor egy autó is boldogulhat a közúton.

A napokban a spanyol autópályán tesztelték sikeresen az autóvonatot. Egy-egy felvezető kamiont úgy követett négy másik jármű, hogy azokban a sofőröknek semmi dolguk nem volt, mert a járműveik érzékelők segítségével önállóan követték a vezető teherautót. Minden jármű kamerákkal, szenzorokkal és radarokkal mérte az előtte haladó sebességét, haladási irányát, a kettejük közötti távolságot, és saját sebességével és haladási irányával tökéletesen lemásolta az előtte haladó mozgását. Az autóvonatok előnye, hogy elősegítik a biztonságosabb közlekedést, mivel a járműkonvojokat hivatásos sofőr vezeti, és a járművek közötti reakcióidők rövidebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!