Lóerő

2017.02.15. 15:35

Az akkumulátorok hétköznapjai

Dunaújváros - Elektromos autó, vonat, notebook, mobiltelefon - közös bennük, hogy működésükhöz akkumulátor szükséges. De vajon okoznak-e környezetvédelmi gondot az akkumulátorok használatból való kivonásuk után, hiszen mennyiségük jelentősen megnőtt?

Horváth Dominik

Az akkumulátorok olyan berendezések, amelyek képesek a villamos energiát kémiai energia formájában tárolni, majd visszaalakítani villamos energiává. Több fajtájuk létezik, leggyakoribbak a savas-ólom, valamint a lítiumot, nikkelt, kadmiumot, cinket tartalmazó akkumulátorok. Az akkumulátort jellemzi várható élettartama, egy olyan időtartam, amely végén névleges kapacitása 80 százalékán tud még működni. A felhasználók a lemerült akkumulátort feltöltik - vagy ha már nem lehet megfelelően tölteni, akkor lecserélik. Fontos szabály az akkumulátor használatával kapcsolatban: tilos vízbe vagy tűzbe dobni; tilos szétszerelni; óvni kell az ütésektől és a hőtől, valamint időszakosan ellenőrizni kell azt.

Használatból kivont akkuk - értékes ipari nyersanyagokat biztosít az új akkumulátorokhoz Fotó: http://s-metal.hu

De mi történik az akkumulátorral használata után? Mivel nehézfémeket és savat tartalmaznak, veszélyes anyag tartalmuk miatt szigorúan tilos az akkumulátorokat a háztartási hulladékok közé, a szemétbe dobni, hiszen a környezetet és az egészségünket is károsíthatják. A nehézfémek izombénulást, májkárosodást, gyomorbetegséget, a vörösvérsejtek roncsolódását okozhatják. A sav a bőrre kerülve marási sérülést okoz, kiöntve pedig a talajt, talajvizet szennyezi. Ha szelektíven gyűjtjük és visszavisszük az akkumulátorokat egy azokat forgalmazó kereskedőhöz, kötelező a visszavételük, és így a lemerült akkumulátorok újrahasznosíthatóvá válnak. Az újrahasznosítás ma már jól technologizált folyamat, nagy mennyiségű ólmot, műanyagot, értékes ipari nyersanyagokat biztosít például az új akkumulátorok gyártásához.

A jövőben várhatóan tovább nő az akkumulátorok mennyisége. Kutatásukra hatalmas összegeket áldoznak világszerte, hiszen a megújuló energiából származó áram tárolását, valamint az elektromos járművek hosszú távon történő használhatóságát is ezekkel lehet megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!