Lóerő

2014.10.09. 16:55

Idén jelentősen kevesebb volt a halálos áldozat az utakon

Ez év szeptember végéig a halálos áldozatok és az ittasan okozott balesetek száma csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Arany Gábor

A baleset-megelőzési bizottság beszámolója szerint a rendőrségi adatok alapján a közúti közlekedési balesetek terén az első fél évben tapasztalt, részben kedvezőtlen folyamatok ellenére pozitív változások történtek. Ha kizárólag szeptember baleseti adataira tekintünk, akkor megállapítható, hogy a személyi sérüléses közúti balesetek száma 2,8 százalékkal nőtt, de a balesetben meghaltak száma jelentős mértékű, 40,7 százalékos csökkenést mutat. Idén szeptemberben ötödével kevesebb balesetet okoztak ittasan, mint 2013. kilencedik havában. Idén szeptember 30-ig a személyi sérüléses közúti balesetek száma csekély mértékben, 1,27 százalékkal nőtt (11.559 helyett 11.706). Ezen belül a halálos balesetek számában 3,83 százalékos csökkenés tapasztalható, míg a súlyos, valamint a könnyű sérüléses balesetek terén kisebb mértékű növekedés történt (a felsorolás sorrendjének megfelelően 1,22 százalék, illetve 1,56 százalék). A legfontosabb, hogy 22 halálos áldozattal kevesebbet szedtek a balesetek, mert idén szeptember végéig 415-en vesztették életüket közúti balesetben a tavalyi 437-tel szemben (-5 százalék). A sérültek vonatkozásában nem történtek említésre méltó változások (a súlyosan sérültek számának 0,6 százalékos csökkenése mellett a könnyen sérültek száma 0,5 százalékkal nőtt).

Az ittasan okozott közúti balesetek terén határozott javulást jelez a statisztika, hiszen a tavalyi 1.233-mal szemben idén szeptember 30-ig 1.162 balesetet okoztak szeszesitaltól befolyásolt állapotban (-5,76 százalék). Az előzőeknek megfelelően az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya is kedvezően alakult, s jelenleg alatta van a bűvös 10 százaléknak (9,93 százalék a tavaly azonos időszakban mért 10,67 százalékkal szemben). A közúti balesetek többségének hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll (28 százalék), az elsőbbségi jog megsértése miatt a balesetek 25 százaléka, a kanyarodási szabályok megszegése miatt a 17 százaléka, gyalogos hibájából pedig az 5 százaléka következett be. A közúti balesetek 60 százalékát a többséget képviselő személyautóvezetők okozták, míg a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 százalékáért, az autóbuszvezetők az összes baleset 1 százalékáért feleltek.

 

 

Címkék#baleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!