Lóerő

2014.03.27. 13:55

Változnak a műszaki vizsgáztatás szabályai

Székesfehérvár - Három új irányelvet is elfogadott az unió tanácsa, amelyek a közúti biztonságot hivatottak javítani, ezek egyike a műszaki vizsgáztatás új szabálya.

Miskei Anita

Az új személyautókat és kisteherautókat az első forgalomba helyezést követően négy évvel kell először levizsgáztatni, azt követően pedig minden második évben. A taxiként vagy mentőautóként használt járműveket, buszokat, teherautókat évente kell műszaki vizsgára vinni. Az új szabályozás abban szabad kezet ad a tagállamoknál, hogy ennél sűrűbben is előírhatják a járművek kötelező műszaki vizsgáztatását.

Az új szabályozás a műszaki vizsgaközpontokkal szembeni technikai elvárások minimumát is lefekteti, ahogyan azt is, milyen képzettséggel kell rendelkezniük a vizsgáztatóknak, a vizsgán pedig a biztonsági előírások teljesítése mellett a járművek környezetre gyakorolt hatását is ellenőrzik majd.

Az új jogszabály hatályba lépését követően a vizsgáztató rendelkezésére áll majd az információ például arról, az előző alkalommal mit mutatott a jármű kilóméterszámlálója, így könnyebben kiszűrhető lesz a számláló visszatekerése, manipulálása, amelyet az uniós szabály büntetéssel sújtható szabálysértésnek minősít.

Az unión belül más országba költözők életét könnyítheti meg az az új előírás is, így ha valaki az egyik tagállamból egy másikba költözik, és autóját is forgalomba akarja helyezni ott, ahová költözik, akkor az új ország köteles lesz elfogadni az előző műszaki vizsga érvényességét, ha az előző országban is legalább ugyanolyan időközönként kell vizsgáztatni az adott járművet. Emellett az irányelv alapelvként rögzíti azt is, hogy a műszaki vizsga érvényessége tulajdonosváltás esetén is változatlanul megmarad.

Az EU tagállamainak kötelező elektronikus adatbázist vezetniük minden járműről az ország területén, a műszaki adatokhoz a vizsgáztatók is hozzáférést kapnak, az elektronikus adatnyilvántartás megkönnyíti a tagállamok közötti információcserét abban az esetben, ha egy tagország valamelyik hatósága egy másik országban bejegyzett autó jogállása iránt érdeklődik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!