Lóerő

2014.08.21. 17:40

A Wartburg mániát az óvodából hozta magával a rendőrkapitány

Budavári Árpád, egykori dunaújvárosi rendőrkapitány, jelenlegi sárbogárdi kapitányságvezető szereti a Karipol szagot. Már vagy tíz esztendeje egy Wartburg 353W büszke tulajdonosa.

Balla Tibor

- Egy ideje állt a garázsban, de idén úgy gondoltam, nekifutok. Van még rajta mit gyógyítgatni, de nem állunk rosszul. Egy bácsitól vettem, aki nagyon szépen bánt vele. Nem volt nehéz újra széppé tenni ezt a harmincegy éves autót.

- Oldtimer lesz belőle?

- Nem valószínű, használni akarom. Városban nagyon nagy élmény. A Wartburg mánia úgy kezdődött, hogy a nagyszüleimnek volt egy hatvannyolcas példány, lázmérőszerű csíkkal a kilométeróráján. Azzal jöttek értem az óvodába, és én nagymenő srácnak gondoltam magam emiatt. Azt a kocsit egyébként érettségi után megkaptam, de aztán elkerült tőlünk. A Wartburg mánia viszont megmaradt, amikor megtehettem, hogy hobbyból vásároljak egyet, akkor jött ő.

Fotó: Ady Géza

- Nehéz volt megszokni a kormányváltót?

- Dehogy! Gyakorlatilag ugyanúgy vannak kiosztva a sebességek, mintha padlóváltós lenne. Szeretem a szabadonfutóját, szeretem, hogy visszhangos, ahogy zeng bong az egész autó.

- A tankolást hogyan oldja meg?

- Veszek keverék olajat, és hozzátöltöm a benzinhez. Negyven literhez kell egy liter. Ezeket ólmozott benzinre tervezték, időnként kicsit vegyészkedni kell, ólompótlót is kell hozzáadni időnként.

- Mit szól a család ehhez a mániához?

- A párom azt mondja, ő még olyan felszabadultan vigyorogni nem látott, mint ebben az autóban. Ha ő (az autó szerk.) hagyná, még Sárbogárdra, dolgozni is ezzel mennék. De ő már ennél kicsit szeszélyesebb.

- Volna esélye bárkinek, hogy kölcsönkérje?

- Igen. Nem az a rigorózus oldtimeres vagyok. Nem is vagyok én oldtimeres. Ha valakit érdekel, hogy milyen volt régen autózni nyilván nem bárkinek -, odaadnám. Nem kell hajtani, öregurasan kell vele menni. Ővele már nem világkörüli útra készül az ember. Barátaimnak ígértem, hogy jövőre lemegyek vele Görögországba, de ahhoz azért nagy bátorság kell, és kell mögém egy szervizautó is.

- Meg szokták nézni, amikor ebben ül?

- Persze. Jobban, mint bármi mással, rikító piros az eredeti színe. Csupa vigyort kapok, meg integetést, jó ez.

- Találkozókra sem jár?

- Nem csinálok ebből faxnit. Van, és kész, jövök, megyek vele. Szeretem.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!