Lóerő

2011.07.08. 15:03

Hajas László mindehová motorral jár

Több millió kilométert levezetett már, de saját hibájából sosem okozott balesetet Hajas László mesterfodrász. Jó ideje mindenhová motorral jár, háromkerekű járgányára téligumiszettje is van, így csak nagyon zord időjárás vagy családi program esetén ül autóba.

Matolcsi Renáta

- Motorral gyorsabban haladok a városi forgalomban, parkolni is könnyebb vele. Szerintem sokan váltanának autóról motorra, ha egyes, nagyobb köbcentis típusokat B-s jogosítvánnyal is lehetne vezetni, nem beszélve arról, hogy így a forgalmat is kevésbé terhelnék. Ez egyébként Franciaországban már így van, az én, háromszáz köbcentis motorom is ilyen - mondja Hajas László, aki több ismert emberrel együtt a Fair vezető kampány egyik élharcosa.


- Azért tartom fontosnak ezt a kezdeményezést, mert a közlekedésben való részvétel a mindennapjaink részévé vált, legyen szó bármilyen szereplőről. Jó lenne, ha nem egymás froclizása, hanem a tolerancia határozná meg a magatartásunkat. Ne azt mondja valaki a másiknak, hogy "na, csak azért sem engedlek ki", hanem legyünk már egy kicsit előzékenyebbek. Úgy veszem észre, az utóbbi időben az autósok próbálnak odafigyelni a motoro-sokra, viszont a biciklisek nem mindig veszik figyelembe a KRESZ-szabályokat, és nagyon váratlan szituációkban tudnak felbukkanni. Én is jártam már így.

Hajas Lászlónak közel negyven éve, 1972 óta van jogosítványa, ám 14 évesen már megszerezte a vezetői engedélyt segédmotorra. Mint mondja, veszélyhelyzetek mindig adódnak, felesége félti is a motorozástól.

- Szerintem a közlekedés tanulása olyan, mint a sport, minél előbb kezdi el valaki, annál tudatosabb lesz benne. Természetesen ennek is van egy folyamata, a gyerek kezdje a biciklinél, aztán jöhet a többi lépcsőfok, szépen sorban. A fiam 12 éves és már ült 50 köbcentis motoron zárt pályán. Van érzéke hozzá, így megígértem neki, ha 14 éves lesz, leteheti a segédmotoros vizsgát. Sőt, gondolkodom azon, hogy Talmácsi Gábor világbajnok motorosunk iskolájába is elviszem  mondja.


A mesterfodrász - aki fiatalos stílusa miatt egy tízest letagadhatna korából - a Nemzeti Vágta minapi sajtótájékoztatójára is motorral érkezett. Elmondta, a lóerők mellett a lovakat is szereti, így nem volt kérdéses, hogy ismét elindul a jótékonysági sztárfutamon. Hogy kik lesznek az ellenfelei, még nem tudja, de gondolatait egyelőre nem a taktika kidolgozása, hanem a megfelelő ló kiválasztása köti le. Meséli, lovagolni is fiatalkorában tanult, de aztán a fodrászszakma jobban érdekelte, mint a zsokék élete.

A Nemzeti Vágtát szeptemberben rendezik meg a budapesti Hősök terén, addig még egy családi nyaralás is belefér a programjába. A futamra ezúttal is komolyan felkészül, a napi lovas tréningeket tenisszel egészíti ki. Reméli, idén minden jól alakul, célja a győzelem.

A parlament illetékes bizottsága tavaly elutasította azt a módosító javaslatot, hogy a személyautóra vonatkozó B típusú jogosítvánnyal maximum 125 köbcentis motorkerékpárt is lehessen vezetni. Az indoklásban balesetveszélyre hivatkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!