Lóerő

2014.12.11. 18:15

A DAK Sailing Team nyerte a rangos versenyt

Az októberi X. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságot az Adrián tizenkét induló közül ismét a DAK Sailing Team nyerte.

Balla Tibor

A Pallay Tiborral, Varga Lajossal, Büki Gáborral, Kurucz Zoltánnal, dr. Keszthelyi Gáborral és Keller Andrással felálló csapat kapitányával, Tarány Gáborral beszélgettünk.

Tarány Gábor a serlegek és oklevelek egy részével. A magyar bajnoki címet ötször szerezte meg, most már minden ellenfél rájuk készül

- Az elődöm, Tusják János szerelmese volt a vitorlázásnak, ő fertőzött meg. Amióta a mobiltelefon létezik, sehol sincs nyugalmam, csak a tengeren... Korábban el sem tudtam képzelni, hogy egy hajón, pár négyzetméteren legyek összezárva hat-hét emberrel. Örökmozgó vagyok. Sok sportban kipróbáltam már magam, a legextrémebbekben is.

- A veszélyt keresi?

- Igen. Ki alarom próbálni, meddig mehetek el azért ésszel.

- Ez adrenalin vadászat. Nincs köze a nyugalomhoz...

- Persze, vannak feladatok, kihívások. A természet nagyon erős tud lenni. Az ember akkor jön rá, hogy milyen kicsi. Öt éve kezdtem versenyszerűen vitorlázni. Összeszedtünk egy csapatot a KÉSZ-szel. Már első alkalommal megnyertük a magyar bajnokságot. Negyedik éve már önállóan, mint DAK Sailing Team versenyzünk. A versenyvitorlázás teljesen más, mint a hobbi. A négy gyerekkel is, amikor tenger közelébe kerülünk, mindig hajóra megyünk. A feleségemnek belvízi, nemzetközi jogosítványa van kisgéphajóra és vitorlásra is, de megvan a tengeri B kategóriás is. Jómagam pedig már megszereztem a C-t is és két éve Yachtmasteri fokozatom is van, száz bruttó regisztertonnás hajót is vezethetek a világ bármelyik tengerén.

- Ez azért egy férfias sportág .

- Vannak hölgyek is. Akkor férfias, ha az elemek elszabadulnak. Akkor viszont nagyon kell az erő.

- Mit kell jobban tudni a többieknél, hogy így sorakozzanak a kupák?

- A képzettség majdnem mindenkinél megvan. Az együtt gondolkodás nagyon fontos. Mindenkinek megvan a feladata, azt nagyon kell tudni, és összehangoltan kell csinálni a többiekkel. Mi erre a versenyre állunk össze, és pár nap gyakorlás van csak előtte. Ez az egyik előnyünk, hogy nagyon gyorsan összecsiszolódunk. Én foredeckes vagyok és navigátor, de tudnom kell a hozzám legközelebb álló feladatát is. A versenyzőtársaim is kormányosok, kapitányok, vagy valamilyen vezető beosztásban dolgoznak, de mindenkinek félre kell tudni tenni a saját egóját.

- Minden verseny más .

- Már a széltől is függ. Most szerencsénk volt, mert volt erős és gyenge is. A gyenge nekünk nem kedvez, de versenyeztünk már harminc csomó feletti szélben is.

- Gyakoriak a balesetek?

- Nagyon ritkák. Előfordul, hogy a vitorla elszáll, vagy elszakad. Most is volt, akiknek leszakadt a spinakkere, nekünk például teljesen oldalára dőlt a hajónk, de ez szokványos. Az utolsó előtti futamban fej-fej mellett mentünk egy profi csapattal, akiknek olimpikon kormányosuk volt. Nagy csatában, de szabályosan kényszerítettek arra, hogy ne tudjunk elrajtolni. Közben kicsit megrongálták a jobboldali korlátunkat. Mindkettőnk óvását elutasították. A versenynek a vízen kell eldőlnie, nem az íróasztal mellet. A következő napon a tizenkét mérföldes futamon erős szél volt. Toronymagasan nyertünk.

- Tenger, vagy magyar tenger?

- Természetesen nagyon közel áll hozzám a Balaton, de ott ritkábban tudok vitorlázni. A tenger más, izgalmasabb egy kicsit. Vannak szigetek, fürdőhelyek, lehet búvárkodni, snorkerezni. Több lehetőség van. A Balaton meg a Balaton. A miénk!

- Melyik sportnak köszönhető, hogy még ilyen könnyedén tud spárgázni?

- Öt éve egy futamgyőzelem után a befutó közben örömömben lementem spárgába. Azóta minden futamgyőzelemnél becsúszik a spárga. Egykor karatéztam, és versenytáncoltam is. Ennek, meg talán a géneknek köszönhetően a francia spárga bemelegítés nélkül, bármikor megy.

- Hová lehet eljutni ebben a sportban?

- Minden évben bennünket akarnak most már megverni. Minden évben ez a kihívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!