Lóerő

2014.10.16. 15:02

Hány éve is történt?

Motorizációs történelem.

54 éve, 1960-ban a brit haditengerészet vízre bocsátotta első atommeghajtású tengeralattjáróját.

141 éve, 1873-ban megnyitották a Károlyváros-Fiume közötti vasútvonalat.

93 éve, 1921-ben halt meg John Boyd Dunlop, a légtömlős gumiabroncs feltalálója. Először Robert W. Tomson skót gyáros találta fel 1846-ban a levegővel töltött gumitömlőt. Ám ezek drágák voltak, és cseréjük nehézkes, emiatt a találmányt elfeledték. A gumi 1865-től terjedt el a járművek kerekeinél, de tömör változatban. Dunlop a felfújt tömlőt impregnált vászonnal látta el. Először vízzel töltötte meg, de ez túl rázósnak bizonyult, a levegő utántöltésére szelepet is konstruált. Először csak kerékpárra alkalmazta, de hamarosan a gépkocsiknál is elterjedt. 1888-ban kapott szabadalmat, és találmányának értékesítésére 1889-ben gyárat alapított Angliában, melyet 1896-ban Byrne Brothers IndiaRubber Company néven jegyeztek be. A vállalat 1900-ban vette fel a Dunlop Rubber Company Ltd. nevet, és hat évvel később megkezdte az autóabroncs-gyártást. Dunlop, hogy megoldja a cég folyamatos nyersgumi ellátását, gumiültetvényeket kezdett vásárolni a Maláj-félszigeten. 1926-ra a Dunlop vállalaté volt a Brit Birodalom legnagyobb, egy kézben lévő földbirtoka. A most is működő cég, a világ egyik legnagyobb gumiipari monopóliuma jelenleg a BTR PLC holding birtokában van.

31 éve, 1983-ban az angliai Birminghamben 620 km hosszú pályán szolgálatba lép a pályaudvar és a repülőtér közötti ingajáratban közlekedő kis járműként egy mágnespárnán lebegve száguldó vonat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!