Lóerő

2015.07.23. 19:22

Harminc évnyi érdekesség a Forma 1-ről

Tudja, hogy eredetileg hol rendezték volna a Magyar Nagydíjat, hogy melyik a legsikeresebb csapat, vagy pilóta, és hogy egyáltalán hova tűnt Damon Hill ?

Heffler Péter

A hétvégén rendezik a harmincadik Forma 1-es Magyar Nagydíjat tartják hazánkban, mely az évek alatt jó pár izgalmas versennyel szolgált a sportág szerelmeseinek.

Hova tovább, ön például emlékszik még, hova tűnt Damon Hill ?

Palik László 1997-es, örökbecsű kérdése mai napig ott cseng mind rajongó fülében, de azt nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy az eredeti tervek szerint még egy évvel az első futam előtt is a Magyar Nagydíj a Népligetnél, vagy a Velencei-tónál lett volna. Az 1986-os rajt óta egyetlen szezonban sem maradt el verseny a Hungaroringen, ami csak a monacoi és a monzai futamról mondható el.

A pálya sajátságos vezetési stílust is igényel, karakterisztikájából adódóan kevés rajta az előzési lehetőség, így általában a többi versenyhelyszínnél is fontosabb az időmérő edzésen elért eredmény.

Ezt bizonyítja, hogy az eddigi huszonkilenc futamból tizenhármat nyertek a pole pozícióból, és huszonhétszer diadalmaskodott az, aki a rajtnál ott volt az első sorban.

A legtöbb győzelmet, négyet-négyet Michael Schumacher és Lewis Hamilton gyűjötte, míg a legsikeresebb csapat a McLaren, a maga tizenegy elsőségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!