Lóerő

2014.12.16. 17:36

Hogyan válasszunk téli gumit? (x)

A megfelelő téli gumi kiválasztása még azok számára is fejtörést okozhat, akik viszonylag jártasak a témában.

A többség azonban laikus módon közelít a kérdés felé és tanácstalanul áll az abroncsok óriási kínálata előtt. Amikor a régi már elkopott, az új téli gumik vásárlásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Nem csak hóviharban kell a téli gumi

A téli gumi fogalmát sokan a dermesztő fagyokhoz és a hatalmas hóviviharokhoz kapcsolják. Pedig a csere még a viszonylag enyhe télben is szükséges, hiszen 7 fok alatt a nyári gumik anyagösszetételüknél és barázdáltságuknál fogva sem képesek megfelelő tapadást biztosítani még a hideg, száraz utakon sem. Sok autótulajdonos számára a választásnál egyértelműen az ár a döntő. A legolcsóbb típusú téli gumikat megvásárolni természetesen nem a legjobb opció, de aki eggyel jobb kategóriájú abroncsokat már nem engedhet meg magának, még így is jobban jár, mintha a nyári gumikat hagyná fent a téli hónapokban is. Ezek a típusok elsősorban azok számára jelenthetnek megoldást, akik kisebb távolságon használják csak az autójukat és a gépjármű is viszonylag alacsony teljesítményű. A középkategóriás téli gumik már optimálisabbak, átlagos városi használat mellett viszonylag megbízható teljesítményt képesek nyújtani. A prémium kategóriába tartozó téli abroncsokat azoknak érdemes megfinanszírozni, akik az átlagosnál többet vezetnek téli útviszonyok között és nem csupán a városban vagy annak környékén, de hosszabb távokon is használják autójukat. Ezek a típusok minőségükben és élettartamukban is nagyban felülmúlják az olcsóbb változatokat, így jó befektetésnek nevezhetők. A téli gumikon nem érdemes spórolni, a gyenge és megbízható minőségű változatok között guminként átlagosan csupán 2-3 ezer forint az eltérés, ne feledjük, biztonságot vásárolunk magunknak és családunknak!

Vizes úton is jobb tapadás

Sokan kifejezetten az alapján választanak téli gumit, hogy az fagyban és hóban minél jobban funkcionáljon. Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy teleinket egyre kevésbé jellemzi a valódi tél, amikor az utak jegesek vagy hóval borítottak. Ilyen útviszonyokkal évente átlagosan legfeljebb két hétig számolhatunk, azaz nem érdemes ezen szempontok alapján döntést hozni. Sokkal fontosabb, hogy vizes úton jó legyen a gumi tapadása, hiszen az eső, a nyirkosság szinte mindennaposak útjainkon a téli hónapokban. Ha a gumi teszteket böngészve próbálunk választani az abroncsok közül, elsősorban a vizes úton nyújtott teljesítményt vegyük figyelembe. A felső kategóriás típusok esetében természetesen nem kell efféle kompromisszumot kötni, hiszen azok hóban, jégen és vizes úton egyformán kifogástalanul megállják helyüket.

Mindezen szempontokon túl természetesen figyelembe kell venni a gépjármű gyártójának előírásait, tanácsait, a gumiabroncs terhelhetőségét és méretét. Bevett módszer, hogy az eredetinél kisebb méretű gumiabroncsot szereltetnek fel, amivel kerekenként több ezer forintot is meg lehet takarítani, ugyanakkor az autó tapadása sem fog gyengülni. Mielőtt azonban így tennénk, minden esetben kérjük ki szakember véleményét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!