Lóerő

2017.05.31. 13:59

„Ha van célod, akkor vezet oda út is...” - véli a Dakar raliversenyzője

VÁC Horváth Lajos „Laller” profi motoros, a Quebeck Laller Racing Team pilótája. Vácon született és él. Házas, három gyermek édesapja. Őrült vagy elszánt? Valahol mindkettőnek kell lennie, ha keresztül-kasul akarja motorozni az Andokat és a sivatagot. Márpedig Horváth Lajosnak, népszerűbb nevén Lallernek feltett szándéka ezt tenni!

Hankusz Kálmán

Milyen érzés egyedüli váci srácként ott lenni a világ legnagyobb terepversenyén?

- Hatalmas megtiszteltetés a hazámat képviselni. Nagyon-nagyon sokan szurkoltak nekem a szűkebb pátriámban, amit ezúton is szeretnék megköszönni! Remélem, szolgáltatok még okot majd arra, hogy büszkék legyenek rám!

Az autók biztos lábon állnak, négyen is. De milyen feeling Dakarozni a felével?

- Motorosként a Dakar az egyik legveszélyesebb dolog a világon. Autóval is durva, de két keréken én személy szerint a legnagyobb kihívásnak tartom. Nincs mi védjen, csak a ruhád választ el a külvilágtól, az elemek súlyozottan hatnak rád. Nagyon komplex érzés!

A homokban mire elég a két kerék, akarom mondani, mivel nehezebb a dolgotok?

- A motornak megvan az a diszkrét bája, hogy hajlamos eldőlni, amíg egy autóval a jellegéből fakadóan azért könnyebb a helyzet. A laza talajban folyamatosan teljes gázzal kell haladni, hogy meglegyen a kellő menetstabilitás, ez komoly kihívást támaszt!

Mély a talaj, nehéz a terep, és az időjárás sem épp barátságos... Milyen mindez tetőtől talpig egy motoros ruhában?

- Olyan, mintha egy óriási hajszárítóval harcolnál! (nevet)

Hogy fogadta a szereplésed a magyarországi közvélemény?

- Kaptam hideget-meleget, de szerencsére elsöprő mértékben voltak a pozitív visszajelzések, amelyekből erőt meríthetek! Az utolsó pillanatig özönlöttek az üzenetek, tehát biztatásban nem volt hiány! Három-négy hónap telt el a verseny óta, azóta pedig megtanultam a javamra fordítani a rossznyelvű kritikát is. Sokan vagyunk, sokfélék, az ember nem tud megfelelni mindenkinek. De én azért igyekszem!

A Dakaron már maga a részvétel, a teljesítés is egyfajta győzelem. A fele már összejött neked. Sikerként könyveled el?

- Sajnos ez évben idő előtt kellett abbahagynom a Dakart, mindennek ellenére én boldog vagyok, és sikernek tudom be a részvételem. Életem álma teljesült, hihetetlen tapasztalatokkal, és motivációval gyarapodtam! Az már a saját gyarlóságom volt, hogy célba akartam érni a legelső alkalommal. Most azért hajtunk, hogy ezt elérjem. Merni kell nagyot álmodni, meg kell érte izzadni, aztán a végén sikerülni fog!

Milyen stílusban öltözködsz, ha épp nem overallban feszítesz?

- Szenvedélyből és szakmai ártalomból kifolyólag is gyakran motorok körül sürgök-forgok, ezért legtöbbször a már általad is említett versenyoverallt, vagy kantáros nadrágot viselek. A kettő közötti időszakot pedig a praktikus, ugyanakkor elegáns ing-farmer kombóval igyekszem kibekkelni! (nevet)

És mi a kedvenc öltözéked?

- Légy sportosan elegáns, ez az ars poeticám! A Columbia és a Tommy Hilfiger ruházati termékei ötvözik ezt nekem. Mellé egy kényelmes lábbeli, és az Oakley szemüvegem elengedhetetlen!

Mit fejez ki, mit enged sejtetni a tetoválásod?

- A bal karomra tetováltattam életem mottóját: „Ha van célod, akkor vezet oda út is..." Erre azért volt szükség, hogy ha a nehezebb napokon valaki, vagy valami eltántorítani igyekezne az álmomtól, csak rápillantsak, és már tudom is rögtön a helyes irányt. A motoros nemzeti lobogó pedig igaz magyarságom jelképe, amire nagyon büszke vagyok!

Van-e favorizált motormárkád, motorozol a hétköznapokban?

- Legyen az kerékpár, vagy terepmotor, én a KTM mellett teszem le a voksom. Nem használok más márkát, viszont közútra csak a legritkább esetekben merészkedem, maximum robogózom néhanapján. Bármennyire is furcsán hangzik, félek az utcai forgalomtól!

Szereted a száguldást?

- Fiatalon rengeteg autóban ültem, raliztam is, és kiéltem magam a versenypályákon. Így mondhatnám, hogy negyven felett számomra már nem létszükséglet a sebességmámor - de muszáj leszek megcáfolni magam... Ugyanis ha földút kerül alám, akkor előbújik belőlem az ördög. Nagy bütyök legyen a gumin, és hadd szaladjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!