Lóerő

2015.07.20. 08:47

Lezúzták az önvezérlő autót

Tesztelés közben zúzták le a Google önvezérlő autóját. Azonban nem az óriáscég saját, tojásformájú gépéről van szó, hanem egy olyan Lexus hobbiterepjáróról, amelyet felszereltek az autonóm közlekedéshez szükséges berendezésekkel.

A baleset a kaliforniai Mountain View egyik kereszteződésében történt, és egyszerű ráfutásos ütközés volt, méghozzá a mögöttük haladó autó sofőrjének hibájából. Ezt persze rögtön ki is használták egy kis reklámozásra: Chris Urmson projektvezető szerint ugyanis az ilyen esetek bizonyítják az önvezető járművek létjogosultságát.

A vétkes sofőr a hírek szerint fékezés nélkül, nagyjából 25 km/h-s sebességgel érkezett meg a Lexus farába. A tesztben résztvevő három Google-alkalmazott könnyebb sérülésekkel, megfigyelésre került kórházba, de hamar ki is engedték őket. Szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, azóta már folytathatták is a munkát.

Jelenleg egyébként összesen húsz autonóm Google-autó van forgalomban a kaliforniai településen. Ugyanakkor mindegyikben szükségszerűen ott kell lennie legalább egy embernek is, aki szükség esetén belenyúl a kormányba, vagy rálép a fékre, esetleg a gázra. Engedélyt ugyanis csak így kaptak a prototípusok tesztelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!