Lóerő

2016.09.21. 20:30

Zita Magyarország útjait szeli

Budapest - A fővárosban él, amikor csak teheti, járja a világot, nyelveket tanul és a sport is nagyon közel áll hozzá. Süveges Zita korunk stílusos hölgye. Vele beszélgettünk szépségről és a motorozás élményéről.

Szente Tünde

- Mi jut eszébe a stílus és a szépség szavakról?

- A szépség és stílus együtt adja az egyéniséget. Az évek alatt kialakítottam egy sajátos stílust, ez elválaszthatatlan az egyéniségemtől. Egyébként pedig a természetes szépség ragad meg engem.

- Adottságnak tekinti-e a szépséget, vagy a mögött munka van?

- Mindkettő. Adottság is kell hozzá, de megtanultam a pozitív gondolkodást. A szépség és a belső kisugárzás alkotja az egészet. Ha csak kívülről szép valaki, arra azt mondják dekoratív. Szerintem fontos az ápoltság, bár ez még mindig a külsőhöz tartozik, de már belső igényből fakad. A legfontosabb, hogy a belső tulajdonságainkat tekintve is szépek, vagy inkább jók legyünk.

Süveges Zita az évek során kialakította a saját stílusát, és ez elválaszthatatlan az egyéniségétől (Fotó: Hankusz Kálmán)

- Milyen visszacsatolást kap arról, hogy nőként kisebbséget képvisel a férfi motorosok többségi társadalmában?

- A motorosoknál nincs különbség a nemek között. Ott mindenki férfi! Na, jó, természetesen ez így, ebben a formában nem igaz. Jó nőnek lenni, és ha tehetem ki is használom. Naná! Mikor megérkezünk valahova, a motorosok egymás gépét, méregetik. - Pasik. Mindig, mindenben versenyeznek.- Nagyon élvezem, amikor leszállok a motorról, leveszem a bukósisakot, kibontom a hajamat folytassam? Élvezettel nyugtázom a csodálkozó tekinteteket és az elismerő pillantásokat. Általában egy kedves mosollyal szoktam jutalmazni.

- Azt mondják, a motorozás a szabadság élményét nyújtja. Zitának is?

- Feltétlenül. A sebesség és a természet közelsége adja a szabadság élményét. A motornak lelke van, ha ráülök, összekapcsolódunk. Ez az élmény felbecsülhetetlen! Nem állítom, hogy veszélytelen, de lehet ezt normálisan is űzni. Szerintem a nők higgadtabban, óvatosabban motoroznak. Ezért talán biztonságosabban is. Motorozás közben nem nagyon derül ki, hogy férfi vagy nő ül a motoron. Ez a leszállás után lesz csak egyértelmű. Azért én alkalmazok trükköket, ha tudatni szeretném a közlekedés többi résztvevőjével, hogy nő vagyok. Elmondom, de ez titok ám! Azt csinálom, hogy befonom a hajamat és hagyom, hogy kilógjon a bukó alól a copf. Így mindenki tudni fogja, hogy egy nő ül a motoron. Tudom, nem szép dolog ezzel visszaélni, de annyira jó érzés az a megkülönböztetett figyelem, amit kap ilyenkor az ember. A bukó alatt csak mosolygok, amikor rám dudálnak. Ha valaki illedelmes, és udvarias, még egy köszönő integetést is kap cserébe.

A motoros hölgy vallja: a bátorság a legfontosabb

- Jogosítvány?

- Több lépcsőben lehet megszerezni a különböző, magasabb köbcentiméteres motorkerékpárokra a jogosítványt. Én is így szereztem. De, ettől még senki nem lesz jó motoros. Menni, gyakorolni kell folyamatosan. Szívesen teszem, mert élvezet. A bátorság a legfontosabb. Bármi történik (mert történhet!), ne adja fel soha! Legyen elszánt, és tudja, mit akar!

 

- Félelem ? Hogy áll a balesetekkel?

- Nem félek, és komolyabb balesetem nem volt még. Estem már el motorral, de komolyabb bajom nem lett. Egy salakkal teleszórt út végén a kanyarban kicsúsztam, és az árokban landoltam. Így utólag már könnyedebben beszélek róla, és a nőknek üzenem, hogy nőként motoros balesetet szenvedni a legjobb dolog a világon. (idéző jelben) Azt a figyelmet, aggódást, segítő készséget, amit a férfi motoros társaimtól kaptam, nagyon jól esett. Nőként is és emberként is. Ilyen odaadást ritkán tapasztal az ember. Azt hiszem utoljára gyermekkoromban az édesanyámtól kaptam efféle törődést és féltést.

 

- Milyen a motorkerékpárja márkája és típusa?

- Kawasaki ninja ZX 6 R. Ez álmaim motorja.

- Látta már a Szelídmotorosok c. filmet?

- Természetesen. Alap mű egy motoros számára.

- Van-e kedvenc versenyzője?

- Mint férfi, vagy mint motoros? Na, jó -Valentino Rossi.

- Motorozott már profi pályán?

- Igen, a magyar versenypályán. Az utakon jobb

- Melyek a kedvenc úti céljai?

- Magyarország útjait szelem. De ki tudja mit hoz a jövő?!

- A motorosok európai Mekkájába eljutott már, tervezi?

- Nem, de a terveimben szerepel. Gyorsan fel is veszem a bakancslistámra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!