Lóerő

2014.12.30. 18:20

Útdíj: egy nappal a bevezetés előtt még mindig nem jelent meg a rendelet

Dunaújváros/Budapest - Még kedden is igen sok kérdés maradt tisztázatlan a január elsején életbe lépő új rendelet kapcsán, ami fizetőssé teszi az eddig ingyenesen használható gyorsforgalmi utakat, így az M8-as sztrádát és a Pentele hidat is. Utóbbi jelen állás szerint két megyei matricával lesz használható.

Gallai Péter

Csakúgy, mint oly sok érintett, mi sem lettünk sokkal okosabbak kedden az új szabályozás kapcsán, pedig próbálkoztunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályán, feltettük kérdésünket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek is azzal kapcsolatban, hogy pontosítsuk a Pentele híd használatának kérdését. Ugyanis amennyiben betűhíven betartják a módosítást (és nem követik az ésszerűséget), akkor az átkeléshez két, éves szinten ötezer forintba kerülő megyei matrica megváltása szükséges.

Így csak a tárca és a NÚSZ korábbi közlésére hagyatkozhattunk, miszerint a díjrendelet tervezet szerint az autópályák városokat elkerülő szakaszai is díjkötelessé válnak csütörtöktől, ebbe a körbe az M9-es autóút és az M8-as autópálya Duna hídja is beleesik. A NÚSZ is csak annyit tudott mondani:

"A díjrendelet kihirdetését követően elérhetők lesznek a díjköteles szakaszok térképei a www.nemzetiutdij.hu oldalon. E-matricát az új díjkategóriákban a rendelet hatályba lépését követően lehet megváltani a megszokott értékesítési csatornákon. Az ematrica.autopalya.hu oldalon is egyelőre még csak a 2014. évre vonatkozó szabályozással, a megszokott kategóriákban lehet jogosultságot váltani. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felkészült a díjrendelet módosításra, és a díjrendelet kihirdetését követően tud tájékoztatást adni az új szabályozás gyakorlati alkalmazásának ügyfeleket érintő részleteiről ."

Az is kérdés, hogy időben kikerülnek-e az új táblák, miszerint fizetős útszakaszra hajt valamit
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Kedden újra próbáltunk információt és segítséget kérni dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőtől is, aki szintén érintett kérdésben és azért dolgozott több kollégájával, hogy díjmentes maradjon az átkelő.

- Sikerült telefonon beszélnem Fónagy János parlamenti államtitkárral, aki elmondta, jelenlegi állás szerint a szekszárdi és dunaújvárosi híd is fizetős lesz. Azonban azt is kiemelte, hogy a több helyről és általam is jelzett probléma felülvizsgálata folyamatban van. Magyarul vagy díjmentes, vagy csak egy megyei matricával lesz használható a Pentele híd. Azonban sajnos addig ehhez két jogosultságot kell váltani - mondta a képviselő.

Az általa elmondottak azonban több kérdést is felvetnek, amelyekre szintén nem tudunk választ adni. Mi lesz azokkal, aki két matricát vesznek, majd változik a rendszer, őket utólag kompenzálják? Mivel lesz egy türelmi időszak, azaz aki az új szakaszokra fizetés nélkül hajt fel, annak elég csak a megyei matricát megvennie és megússza a pótdíjat, az inkább blicceljen és várjon?

A módosítás bevezetése körüli teljes bizonytalanságot jól jelzi, hogy csak ma teszik közzé, első körben melyik az az 1500 hely, ahol elérhető lesz az új matricatípus és a többször hivatkozott rendelet módosítása sem jött még ki december 30-án...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!