Lóerő

2014.11.05. 14:00

Néhány tanács autósoknak, mielőtt beköszönt a kemény tél

Székesfehérvár - Habár az időjárás most a szebbik képét mutatja, hamarosan könyörtelenül beköszönt a faggyal, hóval, köddel teli tél.

Szabó Zoltán

Nem árt tehát felkészülnünk a nehéz napokra, hetekre, és nem árt autónkat sem felkészíteni a közelgő télre, amikor gyökeresen megváltoznak az időjárási és az útviszonyok. Azért, hogy fagyban, hóban, latyakban is biztonsággal közlekedhessünk. Vincz Csaba, az egyik fehérvári szerviz szakembere, munkafelvevője adott jó tanácsokat a teendőkről.

A szakember, Vincz Csaba.

Kezdjük mindjárt egy örökzölddel, a téli gumival, amit mindenképpen érdemes felszereltetni, mert ha 5-7 Celsius fok alá csökken a napi középhőmérséklet, a nyári gumi már veszélyes lehet. Jó tudni, hogy a téli köpeny profilmélységének legalább 4 milliméternek kell lennie, és az sem mindegy, mennyire koros a gumi. Ha 5-6 évnél „idősebb", akkor megkeményedhet és a nyárihoz hasonlóan csúszik. Felszerelés előtt mindenképpen centírozni kell a komplett, felnis téli szettet. Szakszervizben ilyenkor megnézik a futómű állapotát, a szilent blokkokat, a gömbcsuklókat, a lengéscsillapítókat, a csapágyakat, és persze azt is, hogy mennyire kopottak a fékek.

Nagyon fontos ellenőrizni a fagyálló szintjét és fagyáspontját. Fotó: Molnár Artúr

Látni és látszani – különösen fontos télen. Tanácsos ellenőrizni a fényszórókat, esetleg nagyobb teljesítményű izzókat beszerezni. Az akkumulátorra terheléses tesztvizsgálat kérhető, hogy ténylegesen mekkora amperórát tud az aksi. Ha jelentősen eltér a rajta jelzett adattól, akkor cserélni kell. A fűtésrendszer vizsgálata is ajánlott, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a légkondicionáló télen is kell, hiszen nagy szerepe van például a páramentesítésben is. A fagyálló szintjének és fagyáspontjának ellenőrzése alapvető: nálunk mínusz 25-30 fokra érdemes belőni a fagyáspontot. Az ablakmosó folyadékot is télire kell cserélni, mínusz 20-25 fok fagyásponttal.

Az ajtózárak, ajtó szigetelők befagyhatnak. Jégoldó zárolajozóval, a szigetelő gumik szilikonnal történő bekenésével segíthetünk a gondon. Vigyázzunk arra, hogy a fényezésre, üvegre ne kerüljön a szilikonból. S ne feledjük, legyen az autóban jégkaparó, jégoldó, seprű, lapát sem árt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!