Lóerő

2016.02.22. 15:41

Nem szeretem kérdése a felelősség biztosítás (x)

Autósként szinte kivétel nélkül tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg kiadás adódhat a gépjárművel kapcsolatban.

A rendszeres szervizelés és az évszaknak megfelelő gumihasználat nagymértékben hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez, de természetesen a vezetési rutinon és a szabálykövetésen is sok múlik. Akik nap mint nap az utakon vannak, jól tudják, hogy a balesetmentességért bizony hiába teszünk meg mi magunk mindent, ha  más autósok fittyet hányva a szabályokra közlekednek, előznek, vagy lépik túl a sebességkorlátozást. Ebből kifolyólag sajnos gyakran történnek koccanások, vagy nagyobb balesetek, melyek esetén korántsem mindegy, hogy milyen biztosítós háttér áll mögöttünk a kárrendezésre.

CASCO a teljes anyagi biztonságért

Bár a KGFB- miként nevéből is adódik-, minden autós számára kötelező, de csak ez még korántsem jelenti azt, hogy megfelelő anyagi háttér állna mellettünk megkötésével. Elég egy kisebb figyelmetlenség, és máris akár több százezres kárt okozó koccanás következhet be. Amennyiben mindössze a kötelező biztosítással rendelkezünk, úgy ugyan a vétlen fél kárait rendezni fogja a biztosító, de a saját autónkban keletkezett sérülésekért kénytelenek leszünk magunk helytállni. Mi a teendő tehát akkor, ha a felelősség kérdésétől függetlenül szeretnénk biztosítós segítséget magunk mellett tudni? A netrisk.hu minden autósnak azt javasolja, hogy ismerjék meg a kötelező biztosítás lehetőségein túl a CASCO kínálta előnyöket is.

Az online kalkulátorok segítik a választást!

Napjainkban rendkívül széles választékkal és változatos díjakkal találkozni akkor is, ha kötelező biztosításról van szó. Nem csak kezdő autósok számára okoz problémát annak eldöntése, melyik biztosítónál kössenek szerződést. Az internet nem csak szórakozás, vásárlás, vagy kapcsolattartás terén bizonyul remek választásnak, hanem akkor is, ha az egyes biztosítók ajánlatainak összehasonlításáról van szó. Az online kalkulátorok használatával néhány kattintással részletes információkhoz juthatunk, melyek alapján már elindulhatunk a biztosítóválasztás irányába.

Felelősség az utakon

A nevében is kötelező biztosítás igazolása napjainkban igazoltatás során már megtörténhet úgy, hogy hogy a rendőr a központi rendszerből lekérdezni az adatokat. Ha tehát a befizetés igazolásáról nem tudunk bemutatni semmit, akkor is mód van arra, hogy erről meggyőződjenek a rend őrei. A KGFB megléte azonban nem csak a büntetések elkerülése végett fontos, hanem morális kérdések apropóján is.

Az utakra gurulva nem csak saját és szeretteink biztonságáért, valamint autónk épségéért felelünk, hanem a többi autós személyi és anyagi biztonságáért is. Ahogyan elvárjuk másoktól a KRESZ szabályainak betartását, valamint a körültekintő vezetést, úgy saját magunknak is oda kell mindezekre figyelni. A balesetmentes közlekedés kizárólag úgy valósulhat meg, ha egymásra figyelve vagyunk jelen a forgalomban, és nem egyfajta ellenfélként tekintünk a többi autósra.

Bár kétségtelen, hogy a kötelező biztosítás fix kiadásként jelentkezik, és tovább növeli azoknak a kiadásoknak a listáját, melyek néha egyébként is igencsak megterhelik a családi kasszát, megkötése és rendszeres fizetése mellett mégsem mehetünk el. Abban az esetben, ha az általunk okozott, saját autónkat érintő káreseményekre is szeretnénk bebiztosítani magunkat, mindenképpen érdemes a drágább, de nagyobb biztonságot nyújtó CASCO megkötésén elgondolkodni. A KGFB nem tetszéstől függően ajánlott, hanem minden autós számára kötelező, de ha már biztosításról van szó, akkor érdemes ebből is a legtöbbet kihozni saját anyagi biztonságunk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!