Lóerő

2016.07.21. 17:55

Teherbódéból fagyisbódé

Kulcs - Furcsa meglepetésben lehet része az autósnak, ha bekanyarodik a 6-os útról Kulcs községbe, ugyanis szembe találja magát egy a Louis de Funes filmekből is ismerős teherautóval.

Balla Tibor

Igaz, ez nem a Méhari, nem az a típus, amit a híres francia nevettető, Louis de Funes filmjeiben használt, mint Lütyő felügyelő (Lutieu őrmester), de ormótlan alakja felbukkant a komikus filmjeiben is. Jellegzetes francia hangulatot áraszt, egyenesen az ötvenes évekből.

A tulajdonos, Németh Norbert meglepő módon nem megszállottja a francia autóknak, a veteránoknak annál inkább. Nagyon sok féle Volkswagen bogár tulajdonosa volt már. Most is van egy kübelwagen-je, ami a II. világháború legismertebb katonai gépjárműve volt.

Joób Gyuláné számára a munkahelyet jelenti a Citroen HY

A Citroen HY teherautók nyújtott, magasított, busz és platós verziók egyaránt szolgálták gazdáikat, de rendőrségi, mentő, tűzoltó, mozgóbüfé vagy lószállító kiviteleket is gyártottak. Ez a példány tizenöt évig állt egy autószervíz hátsó traktusában, ami az állapotában is megmutatkozott. Abból a rozsdahalmazból újította fel egy szakember egyhónapnyi munkával, miután elemeire szedte. A festést már Kulcson kapta az emblematikus teherautó. Változtatásokra is szükség volt, meg kellett nyitni az oldalát, hogy a fagylaltospult helyét kialakítsák, de ettől eltekintve eredeti állapotát tükrözi, minden működik rajta. Motorja a ritkábbik 1600 köbcentis változat, váltója pedig mindössze három fokozatban kapcsolható. A Citroën HY 1947-ben tudta már azt, amit a mai kisáruszállítók közül sem mind. Hosszú, magas, széles. Faltól falig alacsony és sima padlójú, a kerékdob minimális helyet foglal, tehát hatalmas mennyiséget, 1,6 tonna tiszta tömeget tudott elvinni. A szállítójárművek etalonjának számított.

Hogy miért készült hullámlemezből? A tervező Pierre Franchiset a megoldást a Junkers repülőgépekről mintázta. Sokkal vékonyabb anyagból készülhet hosszbordákkal merevített lemez, mégis szilárd. Viszont az ilyen lemezt nehéz hajlítani, a külső elemek tehát mind laposak. Ettől van a jellegzetes bódé külseje.

Ez pedig a kulcsi tulajnak kapóra jött, készített belőle egy fess fagyisbódét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!