Lóerő

2016.08.04. 18:03

Utazni hat keréken - Gyimesi Zoltán családjában mindenki motorozik

Rácalmás - Gyimesi Zoltán családjában mindenki fertőzött a motorozással. Nem csak felesége és fia motoros, de a felmenők is egy nyomon közlekedtek.

Balla Tibor

Nagyapja lakatosmester volt, és a háború után a németek által itt hagyott motorokat felújította. Mindig volt motorja, és a felesége is szeretett motorozni. Édesapjának egy 125-ös Trophy MZ-je volt, amit sokat hajtott. Andrea, a feleség pedig ballagási ajándékként már 14 évesen egy Babettát kapott. Zoltán sem volt még 14, amikor édesapja beszerzett egy Rometet, azzal kezdődött motorosmúltja. A kézi váltós csodát egy Babettára cserélte, amivel többször megtette a Szabadszállás-Balatonföldvár közti másfélszáz kilométeres utat.

A Gyimesi családban generációk óta mindenki motorozik, nem csoda hát, ha Zoltánéknál is mindenkinek van saját kétkerekűje

A pedálost aztán egy Simson enduro váltotta, amivel a főiskola végéig vagy ötvenezer kilométert meg is tett. Házasságkötésük után tíz éves kényszerű panelpihenő következett, de miután Rácalmásra költöztek, rá egy évre újra nyeregben ült, egy Suzuki DL650 V-Strom nyergébe. Naná, hogy felesége is megirigyelte az élményt, ő is levizsgázott, és felült egy Honda Cbf 600-ra. Mivel a munkahelyre nem tudnak motorral járni - bár Zoltán többször megpróbálja -, marad számukra a hétvége, a különféle motoros programok, a szabadság ideje, no meg az Alföld és a Mezőföld technikás egyenesei , ahogy ők mondják. Képesek egy fagyi ürügyén Soltvadkertre is elhajtani.

Leggyakrabban a V-Strom márkaklub rendezvényeit látogatják, amelyek közül kedvencük a tájékozódási verseny. Eddigi legjobbjuk egy második helyezés. No de hogy is nézne ki, ha egy motoros házaspár csemetéje nem szeretné a benzingőzt? Kamasz fiuk, Norbi természetesen már napi szinten ismeri a bukósisakos élményeket. De nem ő kezdeményezte! A szülők azt szerették volna, ha motoron tanul meg, nem robogón. Az volt a cél, hogy amikor a haverok unszolására kipróbál egy motort, már felkészülten ülhessen rá, ne menjen egykeréken teljes gázzal a villanyoszlopnak. Így esett a választás a Simsonra, ami mégsem robogó, tökéletesen alkalmas arra, hogy megtanuljon motorozni. Kiválasztottak egy olcsó, de leharcolt darabot, aminek a fele lavórban érkezett. Egy télen keresztül rekonstruálták a kétkerekűt, ami meglehetősen jól sikerült. Így aztán már tudnak hármas konvojban, együtt motorozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!