Lóerő

2014.07.21. 20:02

Vészhelyzet az utakon – mi a teendő? (x)

Minden autós rémálma a baleset, vagy legalábbis az olyan veszélyes szituáció az utakon, amikor nagyon is szükség van annak a bizonyos hidegvérnek a megőrzésére.

A teligumit.hu, az igazi téli gumi szakértő is azt javasolja, hogy a gépjármű műszaki állapotának rendszeres átvizsgálása, és az évszaknak megfelelő abroncs használata már kitűnő kezdés a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében.

A hideg fejjel történő gondolkodás, a gyors reagálás a legfontosabbak egy olyan helyzetben, amikor minden pillanatokon múlik. Ha a volán mögött ülve nem vagyunk urai a szituációnak, méghozzá azonnal, akkor az autó sem fog úgy reagálni, ahogyan az jó lenne. A cél nyilvánvalóan az, hogy a méregdrága kocsiban ne, vagy lehetőleg minél kevesebb sérülés keletkezzen, de van valami, ami ennél sokkal fontosabb, ez pedig nem más, mint az emberi élet! Az elsőszámú cél tehát legyen a saját és utasai életének, biztonságának óvása!

A legtöbben ott rontják el, hogy vészhelyzetben azonnal fékeznek, pedig ennél sokkal fontosabb lenne az ellenkormányzás. A gázpedált elengedve tegye ezt, és csak akkor fékezzen, ha újra érzi a megfelelő tapadást. Itt kell felhívnunk ismételten a figyelmet az abroncs állapotára, ez ugyanis ronthat, vagy akár javíthat is a helyzeten megcsúszáskor. Felejtse el a kormány rángatását, és ha megállt az autó, a további problémák elkerülése végett azonnal kapcsolja be a vészvillogót! Kiszállni, a károkat felmérni csak ezután biztonságos.

A karambolnál talán csak egy veszélyesebb helyzet alakulhat ki, ez pedig a durrdefekt, mégpedig nagy sebességgel autózva. Az előzőekben említett erre is igaz, vagyis ne nyomjon padlóféket, inkább hideg fejjel tartsa szorosan a kormányt, és közben természetesen a gázt már ne nyomja. A motorfék automatikusan lassít, de hasznos lehet, ha eggyel alacsonyabb fokozatba is kapcsol  Fékezni csak azután kezdjen, amikor már biztosan érzi a kezei között az autót. A vészvillogó, és az elakadásjelző háromszög használata ez esetben is nélkülözhetetlen!

Az autózás közbeni fékhiba alkalmával motorfékre, vagy kézifékre hagyatkozhat. A sebesség fokozatos lentebb kapcsolása, valamint a kuplung felemelése lassíthatja a járművet, de a kézifék így is csak 30 kilométeres sebesség alatt bizonyulhat biztonságos választásnak.

Hasonló helyzetekre felkészülni valójában nem lehet, hiszen az utakon, éles szituációkban egész másként reagál az ember. Amit viszont tehet, az a már hazánkban is elérhető vezetéstechnikai tréningeken való részvétel. Ezek különösen hasznosnak bizonyulhatnak, ha általában csak kisvárosi közlekedésre használja autóját, és szeretne akkor is a helyzet ura lenni, ha hosszabb távra indul a családdal, vagy egyszerűen csak fel kívánja frissíteni tudását. Ne feledje, a veszélyhelyzetek megfelelő kezelése csak részben múlik a rendelkezésre álló jármű állapotán, ennél talán sokkal több függ az emberi tényezőtől, vagyis Öntől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!