Magnus Expedíció

2015.03.30. 13:21

Magnus Expedíció: kaland Szicília felett (frissítve)

Tunézia után Szicília felé vette az irányt Földi Zoltán pilóta és a dunaújvárosi Hankusz Kálmán fotós-producer alkotta Magnus Expedíció, amely célul tűzte ki a Földközi-tenger körberepülését.

duol.hu

– Tunéziából a merénylet másnapján elhúztuk a csíkot – kezdte egészen őszintén az útinapló következő beszámolóját Hankusz Kálmán, majd így folytatta:

– Átrepültünk Szicíliába, ám mivel Tunéziából érkeztünk, nem nagyon akartak fogadni minket. Palermó nem engedélyezte a leszállást, így máshol próbálkoztunk, de ott is megtagadták a kérésünket. Azt mondták, mivel Európai Unión kívüli országból érkeztünk, mindenképpen nemzetközi reptér kellett a landoláshoz. Újra beszéltünk Palermóval, elmondtuk, hogy sehol nem engednek leszállni, és ők előző nap egyébként is elfogadták a repülési tervünket. Ez sem hatotta meg őket, így közölték, hogy csak vészhelyzet esetén szállhatunk le. Elmondtuk, jelenleg még nincs vészhelyzet, de ha nem engednek landolni, akkor lesz, mert elfogy az üzemanyagunk. Így végül nagy nehezen engedélyezték, hogy letehessük a gépet. Mire leértünk már a vészhelyzeti stáb fogadott minket, kérdezték, hogy mi történt. Mivel beszélek olaszul, ezért kissé idegesen megkérdeztem tőlük, szerintük volt-e már olyan repülőgép, amelyik fent maradt a levegőben?Eme közjáték után a Földközi-tenger körberepülését célul kitűző páros Palermóból észak felé vette az irányt, a fiúk csodaszép tájak felett folytatták útjukat, de talán ezt már tényleg nem kell megemlíteni.

– Amikor Palermóból felszálltunk, és észak felé vettük az irányt, úgy terveztük, hogy az Etnához közel repülünk – folytatta Hankusz Kálmán.

– A látási viszonyok azonban nagyon rosszak voltak, hihetetlenül párás, meleg volt a levegő. Mivel az Etna közel négyezer méter magas, biztos voltam benne, hogy ilyen körülmények között nem tudok jó fényképeket készíteni, így inkább a másik tűzhányó, a Stromboli felé folytattuk utunkat, de útba ejtettük a közelében lévő másik szigetecskét, Vulcanót is. Hihetetlen látványt nyújtott a Stromboli, itt nincs sziget, csak a vulkán, úgy is mondhatjuk, hogy a vulkán maga a sziget: aktív tűzhányók működnek, folyamatosan dől a füst. Félelmetes, ám lenyűgöző látvány A kalandorok innen Korfu, majd Kréta felé vették az irányt, hogy folytassák tizenkétezer kilométeres vállalkozásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!