Mezőfalva

2014.04.21. 12:10

Kiss Kálmánnal találkoztak a mezőfalviak a Költészet Napján

Mezőfalva - Irodalombarátok nagy szerencséjére az idei József nádor napokon sem kellett nélkülözni az író-olvasó találkozó műfajú rendezvényt.

Horváth László

A Költészet Napja alakalmából április 11-én, pénteken hazai költőt üdvözölhettek a mezőfalviak. Az irodalomtanár és versíró ajándékként a saját költészetével érkezett.

Találós kérdés: Jön megy a színpad előtt. Szinte minden porcikája izeg-mozog. Ha kell négykézlábra áll, vagy le is hasal! Arcával szélesen mimikál. Felkapja apró termetű hallgatóját, s míg a magasba emeli, szemével huncutul mosolyog... No, ki az? Bizony ő Kiss Kálmán, akit azért sem kellett bemutatni a falubelieknek az író-olvasó találkozón, mert régi, mezőfalvi pedagógus család sarja. A község művelődési háza is édesapja nevét őrzi.

Nem csoda, ha a neves vendég az első percektől otthon érezte magát. A gyerekekkel is különleges kapcsolatot ápoló költő nem szokványos előadásával ifjú közönségét hamar játékba vitte. A tanár úr otthonról hozott minta alapján szerette meg a költészetet. Fiatal korában Ady volt hatással műveire, majd a pelyhes állú éveket követően az olaszországi reneszánsz költők felé fordult. Közülük is Petrarca szonettjei hagytak mély nyomot, amit aztán a saját munkásságban is megtalálhatunk.

A versírókhoz hasonlóan Kiss Kálmán is több költői korszakon ment keresztül. Volt szerelmi időszaka. Kirándulást tett az impresszionizmus területén, és kipróbálta a Shakespeare-i szonettek írását is. A szonettek tanulmányozása során jött rá, hogy a poézis előbb mesterség és utána művészet. Hatással volt rá a mai kor politikai környezete is. Végül pedig az öregedés, az elmúlás és a feltámadás témája izgatta költői fantáziáját. A rendezvény záró mozzanataként amelyben helyt kapott pár kedves dalbetét is , a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó locsoló versek hangzottak el.

 

 

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!